30. joulukuuta 2006

Kierrätyskamaa...

...on tämä sitruunarisoton resepti, jonka olen löytänyt britti-isukkien märän unen Nigella Lawsonin keittokirjasta, johon se on puolestaan päätynyt jostain Anna del Conten lukuisista italoruokaraamatuista.

Nigellan kirjassa resepti ola alaotsikon "Lohturuokaa" alla. Ja sitä tämä on! Ajaton hyvän mielen tuoja,samaa sarjaa kuin It's a Wonderful Life-tyyppiset leffat. Capran klassikosta on muuten tehty lyhyt pupuversio keskittymiskyvyttömille nykylapsille.

Omassa suussani sitruuna maistuu sen verran hyvältä, että tuplasin alkuperäisen ohjeen sitruuna-annoksen ja jätin sellerinvarren pois. Mielestäni varsiselleri (vaikka muuten tästä hoikasta Bloody Maryn hämmentimestä pidänkin) vie tältä ruoalta sen sitruunankermaisen pehmeimmän kärjen.

Annan mukaan annoksesta riittää neljälle, Nigellan mukaan kahdelle. Oma arvioni tämän taivaallisen sitruunarisoton riittoisuudesta osuu diplomaattisesti jonnekin rouvien määritysten välimaastoon.
Tarvitset:
2 salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
60 g voita
3 dl risottoriisiä
1 litran kasvislientä
sitruunan raastetun kuoren ja mehun
pari tuoretta rosmariininoksaa tai 1 rkl kuivattua rosmariinia
1 munankeltuaisen
1 dl raastettua parmesania (ja vähän myös risoton pinnalle)
4 rkl kermaa
valkopippuria
(suolaa)

Tee näin:
Pilko salottisipulit pienenpieneksi silpuksi. Ota reilun kokoinen kattila ja kuumenna siinä öljy ja puolet voista. Freesaa sipulisilppua rasvassa, mutta älä polta äläkä anna tarttua pohjaan!

Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi ja pidä se kiehuvana. Lisää sipulikattilaan riisit. Sekoita hyvin, niin että kaikki riisinjyvät imevät osansa öljystä.

Kaada kerrallaan kauhallinen kiehuvaa kasvislientä riisin joukkoon, sekoita ja anna imeytyä. Hämmentele aina välillä, ettei herkku kärtsää pohjaan. Jatka tätä kunnes riisi on kypsynyt pehmeäksi. Mausta risotto sitruunankuoriraasteella ja rosmariinilla. Ota kattila pois liedeltä.

Sekoita pienessä kulhossa keltuainen, sitruunanmehu, raastettu juusto, kerma ja pippuri. Lisää seos risottoon. Sekoita joukkoon loput voista ja tsekkaa tarvitaanko suolaa.

Lopputuloksen tulee muistuttaa löysää riisipuuroa. Raasta valmiin risoton päälle vielä parmesania ja nauti!‎

28. joulukuuta 2006

Muna + koiso = maksa

Hummukset, tahinit ja baba ghanoushit häviävät mezekisoissa tälle herkulle, jos minä pääsen makutuomaroimaan. Edellä luetellut tahdakset sopivat samaan kattaukseen maksanmakuisen munakoisosalaatin kanssa, jonka maku tosin jakaa mielipiteitä. Toiset tykkäävät kuin hurjat puurosta, toisia peräti puistattaa. Minusta salaatti on yksinkertaiseti vastustamatonta!

Tätä ja itäisten maiden muita suunmukaisia mössöjä voi kaapia tuulensuojaan vaikka pitaleivällä, joka kannattaa käydä hakemassa vaikkapa Dabinista. Ulkohelsinkiläisille suosittelen visiittiä kyseisessä puodissa pääkaupunkivierailun lomassa, sillä paikan pitaleivät ovat aivan eri planeetalta kuin hypermarketeissa vastaavalla nimikkeellä kaupattavat vakuumilätkät.
Tarvitset:
2 munakoisoa
2 isoa keltasipulia
6 kananmunaa
reilun litran auringonkukkaöljyä
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Pilko koisot ja sipulit reiluiksi paloiksi. Kuumenna öljy isossa kattilassa niin kuumaksi, että munakoisonpalat tirisevät siinä mukavasti. Uppopaista munakoisot muutamassa erässä niin tummanpuhuviksi kuin polttamatta pystyt.

Palojen tulee olla todella tummia! Siksi pilkkominen kannattaa tehdä rehvakkaasti, sillä pienemmät palat korventuvat kitkeriksi tosi nopeasti. Kauho ruskettuneet koisot reikäkauhalla siivilään valuttamaan liikoja öljyjään (siivilän alle kannattaa laittaa siis jonkin sortin astia).

Laita tässä vaiheessa tulille myös vesikattila, jossa keität munat koviksi. Reilut 10 minuuttia on passeli aika.

Kun munakoisot ovat saaneet öljykylpynsä, tee sama käsittely sipuleille. Ja taas niin tummiksi kuin kantti kestää. Kypsät sipulinpalat voi laittaa valumaan samaan siivilään koisojen kanssa.

Kumoa kärtsätyt munakoisot ja sipulit ynnä kuoritut kananmunat tehosekottimeen ja pyöräytä ei-niin-sileäksi-tahnaksi, snadeja sattumia saa jäädä. Jos tehosekoitin on vielä kaupassa, voi ainekset taltuttaa sauvasekottimella. Pelkkää lihasvoimaakin saa käyttää, mutta siinä tulee hiki.

Tässä vaiheessa herkku on maustamista vaille valmis eli lisää suolaa maun mukaan, mustapippuria samoin. Valmis tahdas näyttää rumalta, mutta maistuu mielettömältä!

Alkusoittoa

Innostuin keittiöhommista jo tenavana. Kokkailuharrastus on kuitenkin pysynyt vain harrastuksena, koska olen havainnut, että kaikki mitä tekee työkseen muuttuu ennen pitkää puuduttavaksi rutiiniksi.

Mielestäni ruoka on paljon muutakin kuin pelkkää ravintoa! Odotettavissa on siis runsaasti ruokatarinoita ja makumuistoja, omia kokkailukokeiluja ja luottoreseptejä vuosien varrelta sekä höysteeksi höpinää inhimillisen elämän kaikilta mahdollisilta aloilta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...