16. lokakuuta 2007

Lääkesoppaa

Funktionaalisten elintarvikkeiden kulta-aikana tuppaa usein unohtumaan kanakeitto, tuo universaali räkätaudinkarkoite, jota keittelivät jo muinaiset egyptiläiset.

Sopparesepti vaihtelee kapustanvarressa olevan kotilääkärin kansallisuudesta ja uskonnollisesta vakaumuksesta riippuen, mutta tropin henkisiä pääkokkeja lienevät juutalaiset. Kokeile huviksesi googlata hakusanaparilla "jewish penicillin."

Minun versioni flunssanparannussopasta on tällä kertaa aasialaisvivahteinen. Mukaan voit nakata myös chiliä sen verran kuin koet tarpeelliseksi.

Satsista riittää pariin lääkeannokseen, joten isommalle tautisten porukalle ruokaa laittaessa ainesten määrän voi kertoa sairaiden määrällä. Jos flunssa loppuu ennen soppaa, voi ylijäämän pakastaa ja sulattaa sitten, kun tauti seuraavan kerran iskee.
Tarvitset:
1 tl seesamiöljyä
1 tl tuoretta inkivääriä raastettuna
valkosipulinkynnen
kevätsipulin
4 dl kanalientä
soijakastiketta
broilerin rintafileen
desin maissinjyviä
50 g munanuudeleita
mustapippuria

Tee näin:
Kuumenna öljy kattilassa.

Freesaa inkivääriraastetta, valkosipulisilppua ja kevätsipulirenkaita hetki öljyssä.

Lisää kattilaan kanaliemi (terve emäntä uuttaisi liemen pitkän kaavan mukaan itse, räkätauti verukkeenani käytin vettä ja kanafondia) ja liraus soijaa.

Kun sopanalku kiehuu, lisää joukkoon paloiteltu rintafilee ja maissinjyvät. Anna porista kunnes broilerinpalat alkavat olla kypsiä (palaset kypsyvät sitä nopsemmin kuta pienemmiksi olet heidät pilpunnut).

Murentele mukaan munanuudelikakkunen ja keitä soppaa kunnes nuudelit ovat letkeitä. Mausta lopuksi keitto parilla rouhaisulla mustapippuria.

9 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Vaikka minulla ei ollutkaan flunssaa, tein sattumoisin juuri tänään kanakeittoa tai paremminkin broileri.
Hiukan oli ohje erilainen, nimittäin tähteistä ja kaapin jääneistä lopuista kasviksista. Postaanpa sen joskus, oli niin hyvää.
Kuulostaa makoisalta keittosi, sitäkin voi kokeilla seuraavalla kerralla.

Jaana kirjoitti...

Broilerin rintafileetä minunkin sopassani oli. Keitolla ja yliannostuksella C-vitamiinia tuntuu phlunssan selkä pikku hiljaa taittuvan :-)

Anonyymi kirjoitti...

Paranemista!

Anonyymi kirjoitti...

Flunssan kourissa resepti vaikuttaa ihanalta - taidan kokeilla saman tien!

Löysin blogisi muuten Foodyn kautta - harmi etten ole törmännyt siihen aiemmin! :)

Jaana kirjoitti...

Satujatar, kyä tää tästä. Tänään kävin jo töissä harjoittelemassa töiden tekoa...

Ano, vaikka sopalla ei silmänräpäyksellistä ihmeparantumista saavuttaisikaan, niin ainakin se on hyvää - jos nyt nuhaltaan maistaa mitään :-)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mun keitto on vähän samannäköistä, mutta siinä on nuudelin sijasta kaali ja kanan sijasta tofu :-D Kiva jos olo paranee. Sopat lämmittää mieltä ja mahaa!

Jaana kirjoitti...

Muuli, mut mehän ollaankin top mätchejä lempiruokaquizin mukaan ;-D

Meri, Helsinki kirjoitti...

Helkkari, niinpä ollaankin! Onpas meillä hyvä maku.

Anonyymi kirjoitti...

kiitos huippuohjeesta! toista viikkoa kipeänä ja mikään ruoka ei oikein ole maistunut ja tätä jouduin vielä santsaamaan! :D jos ei tällä pöpöt lähde niin ei millään.. tuplasin vielä valko- ja kevätsipulin määrän ja lisäsin yhden punaisen chilin -herkkuu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...