31. maaliskuuta 2007

Maaliskuun ruokahaasteen tulokset

Ehdokkaita käytiin äänestämässä määräaikaan mennessä huikeat 210 kertaa. Polkkapossun porkkanaketsuppi keräsi 35% äänistä - isolla kauhalla onnea Polkkikselle *fanfaareja*


Ruokahaasteperinteen mukaisesti edellisen kuukauden voittaja vastaa seuraavan kuukauden haastejärjestelyistä kuten aiheen valinnasta, aikataulusta, äänestystavasta sekä säännöistä. Huhtikuun 2007 ruokahaasteen etenemistä voimme siis seurata Polkkapossun blogista.

Kiitos kaikille osallistujille & äänestäjille! Nyt tanssahtelen takaisin muuttorumban pyörteisiin ja palaan aiheeseen uudesta keittiöstäni.

Maaliskuun ruokahaasteen aloituspostaus
Helmikuun ruokahaasteen tulokset

26. maaliskuuta 2007

Maalisvaalit jatkuvat

Maaliskuun ruokahaasteeseen ilmoitettiin määräaikaan mennessä mukaan kahdeksan porkkanapostausta.

Ehdokkaat

1. Ketturouvan keittiön porkkanaletuissa on täytteenä kylmäsavulohta. Herkullinen yhdistelmä, toimii paremmin kuin sata jänistä.
2. Pastanjauhajat heittävät peliin porkkanakastikkeen, jota tarjoillaan häränkyljysten kanssa. Porkkanamaa on voimaa Oulussa.
3. Tuulentuvassa haasteeseen hämmennetään siskonmakkara-porkkanasoppaa eli vanhoja kujeita maistuvilla uusilla lisukkeilla.
4. Hillarahka (suom. huom.) osallistuu kisaan inkiväärikuorrutetuilla porkkanamuffineilla, jotka saavat veden herahtamaan suuhun kielirajoista riippumatta.
5. Polkkapossun tuotekehityspanos haasteeseen on porkkana-kurkkuketsuppi. Mielenkiintoista ja innovatiivista.
6. Puolenkilon voikeittiöstä on kisaan ilmoitettu porkkanakakku, joka pääsee varmasti pitkälle jo pelkällä värikkäällä olemuksellaan.
7. Apinanruokablogin kontribuutio sisältää Ylimuulin tuunaamia porkkana-taatelimuffinseja. Luulen että tämä on kauniin ystävyyden alku.
8. Keittokomerosta haasteeseen katetaan porkkanainen nuudelisalaatti, johon seesami antaa vinkeän vivahteen.

Äänestys

Tutustu haasteeseen osallistuviin postauksiin ja äänestä klikkaamalla suosikkiasi alla olevalta listalta:
Äänestysaika päättyy perjantaina 30.3.2007. Jos äänestysajan päättyessä useammalla postauksella on yhtä korkea äänimäärä, valitsen minä voittajan näiden postausten joukosta. Voittaja julkistetaan lauantaina 31.3.2007.

Onnea kisaan!

Maaliskuun ruokahaasteen aloituspostaus
Helmikuun ruokahaasteen tulokset

17. maaliskuuta 2007

My Goodness, My Guinness!

Guinness on neste, joka jakaa yksilöt selkeästi kahteen leiriin eli sitä joko jumaloidaan tai sitä ei voida sietää. Itse edustan tykkääjiä.

Näin juhlapäivänä jälkkäriinkin laitetaan mustaa kultaa ja nautitaan Guinness Puddingista.
Tarvitset:
2 dl sultana-rusinoita
1 dl korintteja
appelsiinin raastetun kuoren ja mehun
3 dl Guinnessia
3 munaa
1 ½ dl ruokosokeria
3 dl korppujauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
1 tl maustepippuria

Tee näin:
Pese appelsiini. Raasta kuori & purista mehut kulhoon. Lisää kulhoon rusinat, korintit ja Guinness, anna ässehtiä ainakin pari tuntia (mieluusti yön yli).

Vatkaa munat kevyesti ja sekoita ne rusinoiden ja korinttien joukkoon. Lisää myös sokeri, jauhot ja mausteet.

Paista kakku voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa (150 astetta, pari tuntia). Peitä valmis leivonnainen liinalla ja anna vetäytyä vartin verran ennen vuoasta kumoamista.

Nauti Guinness Pudding hunajalla maustetun kermavaahdon kera. Jos kantti kestää, niin kermavaahdon voi värjätä päivän teeman mukaisesti vihreäksi,.

Jos syöt ensin topakan satsin Dublin Coddlea ja sen päälle vielä putinkia, niin etköhän jaksa riekkua koko yön Pyhää Paddya juhlien. Sláinte!

Holy Potato!

Tänään Irlannissa vietetään Pyhän Patrikin päivää ja kaikissa maailman irkkubaareissa on hervoton meininki. Kuluneella viikolla tavasin jostain uutisenkin, jossa kerrottiin irlantilaisten olevan juomatavoiltaan Euroopan humalahakuisinta kansaa. Suomalaiset ovat vasta hyviä kakkosia.

Irlanti ja Suomi ovat muutenkin usealta kantilta toistensa kaltaisia. Molemmilla mailla on pitkä historia isomman ja vahvemman naapurin peukun alla. Molemmissa maissa on rikas kansanperinne. Lisäksi sekä Irlannissa että Suomessa syödään paljon perunoita.

Irlantilaisissa ruokapöydissä potaatteja on ollut tarjolla 1500-luvulta lähtien. 1800-luvun puolivälissä perunaan iski Irlannissa rutto, joka aiheutti valtavan nälänhädän ja arviolta pari miljoonaa paddya & marya joutui jättämään kotisaarensa. Valtaosa siirtolaisista päätyi Amerikan ihmemaahan, mutta se onkin jo kokonaan toinen tarina.

Irlantilaisempaa evästä kuin Dublin Coddle saa hakea. Suomalaiseen versioon käytin ihanien irlantilaisten possumakkaroiden sijasta siskonmakkaroita. Ne olivat vastaavinta tuoremakkaraa, mitä tähän hätään sain käsiini.
Tarvitset:
2 sipulia
100 g savupekonia
2 valkosipulinkynttä
4 perunaa
2 dl kanalientä
kuivattua salviaa
mustapippuria
400 g siskonmakkaroita
kuivattua persiljaa

Tee näin:
Pilko sipulit, pekonit & valkosipulit ja kuullota niitä pannulla. Älä anna sipuleiden kärtsätä, pekonikin saa jäädä raukeaksi.

Kuori & viipaloi potut ja lado ne uunivuokaan. Kaada kanaliemi perunoille ja kylvä vuokaan kuivattua salviaa. Kumoa sipuli-pekoniseos pottujen päälle.

Paista siskonmakkarat pannulla ruskeiksi ja asettele makkarat päällimmäiseksi vuokaan. Peitä vuoka ja kypsennä evästä 180-asteisessa uunissa tunnin verran. Ripottele kypsän coddlen päälle kuivattua persiljaa.

Ruokajuomaksi Guinnessia ja jälkiruoaksi Guinness Puddingia. Happy St Patrick’s Day!

15. maaliskuuta 2007

Ameriikan herkkuva

Kävi sitten niin, että bongattuani Suolaa&Pippuria-postauksen minuun iski hillitön coleslaw-himo!

Coleslaw on halpa ja hyvä monikäyttösalaatti, jonka valmistus on helppoa kuin heinänteko. Kaalifanina tykästyin salaattiin ensipuraisulla, josta on kulunut vuosi jos toinenkin. Toisaalta, jo muinaiset Sleepparitkin tiesivät että kaali on herkkuva.

Mutta asiaan eli raastamaan! Varoituksena kerrottakoon, että tästä ohjeesta tulee sitten ihan järjettömän kokoinen kulhollinen salaattia. Ameriikan malliin.
Tarvitset:
noin kilon valkokaalia
2 isoa porkkanaa
3 salottisipulia
1 prk kermaviiliä
1 dl maustamatonta jogurttia (esim. partaäijää)
2 rkl etikkaa
2 rkl sokeria
Worcestershire-kastiketta
Tabascoa
suolaa

Tee näin:
Juustohöylää kaali ohuenohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkanat. Pilko sipulit pienenpieneksi silpuksi.

Sekoita kermaviili, jogurtti, etikka, sokeri, pieni plöräys Worcestershire-kastiketta, muutama tippa Tabascoa ja suolaa oman makusi mukaan.

Sekoita kaaalisuikaleet, porkkanaraaste, sipulisilppu ja soossi. Valmista tuli.

Suolaa&Pippuria tarjoili kaalisalaatin hampurilaisten kanssa, itse paistoin herkun kylkeen broilerin rintafileen per syöjä. Ennen paistamista kierittelin fileet jogurtissa (partaäijä rulettaa!) ja sen jälkeen murskattujen Tuc-suolakeksien ja Grana Padano-juustoraasteen seoksessa. Tästä kuorrutevinkistä vielä kertaalleen isot kiitokset Lutakkoon.

Kauniiksi lopuksi muistutus maaliskuun ruokahaasteesta, johon ehtii osallistua vielä reilun viikon ajan. Eli kaivakaa parhaat porkkanareseptinne arkistojen kätköistä & jakakaa ne muiden kapustanheiluttajien kanssa!

11. maaliskuuta 2007

Don't have a cow, man!

Springfieldin keltainen animaatioperhe on kuulunut tv-suosikkeihini niin kauan kuin sarjaa on piirretty. On hellyyttävää havaita, että myöskin nouseva sukupolvi fanittaa Simpsoneita samalla intensiteetillä kuin minäkin. Kummityttöni ja hänen isosiskonsa lemppareita tuntuvat olevan idiootti-aikuinen Homer sekä Bart, joka on ehkä itselleni läheisin hahmo.

Simpsoneista on siis jutskailtu edellä mainittujen neitien kanssa paljon, joten tänään oli aika lunastaa heille tekemäni lupaus eli leipoa Bart Simpson-kakku. Tämä taitaa muuten olla ensimmäinen täytekakkupostaukseni.
Kakkupohjaan tarvitset:
6 munaa
3 dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Täytteeseen trvitset:
2 purkkia mangososetta
3 dl turkkilaista jogurttia
purkillisen mangoviipaleita sokeriliemessä

Kuorrutukseen tarvitset:
3 dl kermaa
200 g rahkaa
keltaista elintarvikeväriä
lakritsinauhaa ja -patukan

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 180-asteiseksi.

Valmista sokerikakkutaikina eli vaahdota munat ja sokeri ja lisää mukaan jauhot. Jaa taikina kahdelle leivinpaperoidulle uunipellille ja paista niitä uunissa 20-30 minuuttia.

Leikkaa hieman jäähtyneet levyt samankokoisiksi suorakaiteiksi. Kostuta pohjalevy säilykemangojen sokeriliemellä.

Sekoita mangosose, jogurtti sekä kuutioidut mangot. Lisää sokeria jos haluat. Levitä täyte pohjalle ja asettele toinen levy kanneksi. Kostuta myös kansilevy sokeriliemellä.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja sekoita siihen rahka. Kauho reilu kolmasosa kermarahkasta toiseen kulhoon ja värjää se elintarvikevärillä simpsoninkeltaiseksi.

Muodosta erivärisistä kuorrutteista Bartin pää. Rajaa Bartin ääriviivat lakunauhalla (lakurullan keskiö on valmis Bartin korva) ja laita silmiksi lakritsipatukasta leikatut viipaleet. Syö ylijäänet lakut.

Luonnollisesti voit lykätä sokerikakkulevyjen väliin mitä mielit, mutta jos täyte ei ole keltaista niin silloin on kyllä tunnelma pilalla ja paha mieli.

6. maaliskuuta 2007

Lentävä kalakukko

Ruiskuoreen leivottu kompakti paketti kalaa ja läskiä eli kalakukko on yksinkertaisuudessaan nerokas eväs. Sen keksimisestä pointsit menevät Suomemme heimoista hauskimmalle - savolaisille.

Pahat kielet tosin sanovat, että jos savolainen ei ole huijaamassa jotakuta, niin hän on todennäköisesti menossa huijaamaan jotakuta tai tulossa huijaamasta jotakuta. Hmph! Aito savolaisuus ei ole kieroa jahkailua, vaan huonosti kätkettyä lapsenomaista iloa kynttilän vakan alla pitämisestä – ja siitä että on mitä pitää!

Satarosenttisena sudeettisavolaisena kaipaan aika ajoin ahvenkukkoa. Pienet ahvenet kypsyvät kukossa ruotojaan myöten ihanan pehmoisiksi. Muikkukukkokin on hyvää, mutta nautin muikkuni mielummin paistettuina.

Oheisesta ohjeesta ei tule standardikoon aikuista kukkoa, vaan söpö pieni kalakukon poikanen.
Tarvitset:
6-7 dl ruisjauhoja
2 dl vettä
1 dl voisulaa
300 g pieniä ahvenia
200 g possun kylkisiivuja
suolaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.

Sekoita jauhot, vesi, voisula ja ripaus suolaa taikinaksi. Kauli taikinasta puolisen senttiä paksu soikio. Soikio ei saa olla liian ohut (reikiintymisvaara!), mutta sen pitää olla tarpeeksi iso että kaikki täytteet on mahdollista leipoa soikion sisään. Jätä hieman taikinaa kukon paikkaustarpeiksi.

Laita taikinasoikio pellille folion ja leivinpaperin päälle. Lado soikiolle kerroksittain vuoron perään suomustettuja päättömiä pikkuahvenia ja viljapossun kylkisiivuja. Ripottele kerrosten väliin suolaa.

Käännä taikinasoikion reunat täytteen päälle. Sulje kukko veteen kastetun veitsen ja taikinanjämien avulla. Tuki kaikki mahdolliset aukot hyvin, ettei kukko “laulaisi” uunissa.

Paista kukkoa tunnin verran 200-asteisessa uunissa, että kuori kovettuu. Ota kukko uunista ja kääri se folioon. Jatka paistamista 100-asteisessa uunissa 5-6 tuntia. Anna kukon jäähtyä foliokääreessään noin tunnin verran ennen herkuttelua.

Tutustu kalakukon naatintaohjeeseen ja anna männä iäntä kohti!

1. maaliskuuta 2007

Osallistu maaliskuun ruokahaasteeseen!

Maaliskuun 2007 ruokahaasteen aiheena on porkkana. Mukaan hyväksytään kaikki ruoat, joiden yhtenä raaka-aineena on käytetty porkkanaa.
Osallistuminen
Haasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt. Osallistua voi vain yhdellä ruoalla per blogi.

Jos haasteruoan resepti ei ole postaajan oma viritelmä, on postauksessa kohteliasta ilmoittaa ohjeen alkuperä.

Haasteruoka tulee postata 1.-25.3.2007 välisenä aikana.

Haasteeseen osallistutaan ilmoittamalla haastepostauksen URL joko tämän postauksen kommenttiosioon tai sähköpostitse osoitteeseen valipala [at] gmail.com. Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 25.3.2007, jolloin haastepostausten osoitteiden on oltava tiedossani.

Maaliskuun ruokahaasteen järjestäjänä jäävään itseni ulos sekä kilpailusta että varsinaisesta äänestyksestä.

Äänestys
Haasteeseen määräaikaan mennessä ilmoitetut postaukset julkistetaan maanantaina 26.3.2007, jolloin alkaa myös äänestys. Äänestystapa ilmoitetaan haastepostausten julkistamisen yhteydessä.

Äänestysaika päättyy perjantaina 30.3.2007.

Jos äänestysajan päättyessä useammalla postauksella on yhtä korkea äänimäärä, valitsen minä voittajan näiden postausten joukosta.

Voittaja julkistetaan lauantaina 31.3.2007.

Huhtikuun ruokahaaste
Maaliskuun 2007 ruokahaasteen voittaja järjestää huhtikuun 2007 ruokahaasteen. Aiheen valinta, aikataulu, äänestystapa ja säännöt ovat hänen päätettävissään.

Olkoon Voima kanssanne!

Äänestä suosikkiasi
Helmikuun ruokahaasteen tulokset
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...