24. kesäkuuta 2007

Hallelujaa, synneistä pois!

Mittumaari tuli lusittua ja nyt olisi tiedossa neljä viikkoa joutenoloa. Me like.

Pari juhannusriennoissa rähjääntyttä toveria kävi tänään luonani puhdistautumassa synneistään. Saunan jälkeen riittikylpijöille maistui hapankaalipiiras, joka oli niiiiin hyvää, että sitä syödessä paha maailma unohtui hetkeksi.

Kehittelin piiraan tehdessäni tuttavuutta pakastealtaasta bongaamaani ruis-perunataikinan kanssa, joka on kertakaikkiaan nerokas keksintö! Onko tässä tämän vuoden eineskisan kruunupää? Jos minulta kysytään, niin kyllä on.

Hapankaalia en ole koskaan tehnyt itse - löytyisikö joltain hyvää ohjetta? Oman hapiksen puutteessa on täytynyt turvautua Rasilaisen pomminvarmoihin tuotteisiin. Voit valita makumieltymystesi mukaisesti joko maustamatonta tai valkosipulista. Tällä kertaa käytin kynsilaukatonta peruskamaa.
Tarvitset:
paketin ruis-perunataikinaa
2 munaa
purkillisen ranskankermaa
400 g hapankaalia
2-3 dl juustoraastetta

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Painele sulanut taikina pyöreän piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista pelkkää pohjaa 10 minuuttia.

Vatkaa munat kevyesti ja sekoita niihin ranskankerma, hapankaali sekä desi,pari juustoraastetta.

Kaada seos esipaistuneelle pohjalle ja ropsauttele vielä hieman juustoraastetta piiraan päälle. Paista 20-30 minuuttia.

Anna piiraan rauhoittua uunista ottamisen jälkeen ja ennen syömistä. Olutta kyytipojaksi!

19. kesäkuuta 2007

Huijauskeksit

Vuosien varrella olen saanut useaan kertaan klassisen sähköpostiketjukirjeen Neiman Marcusin 250 000 dollarin cookiereseptistä. Niin varmaan te muutkin?

Joku tovi sitten opin, että keksihuijaus on vain tuoreempi versio Waldorf-Astorian kakkuhuijauksesta. Tuo Red Velvet Cake olisi varmasti kokeilun väärti.

Mutta onko ketjukirjeen "kallisarvoisesta" ohjeesta mihinkään? Siitä piti ottaa selvä ja pyöräyttää satsi huijauskeksejä.

Puolitin ohjeen ja säädin suklaankin (!) määrää piirun verran pienemmäksi. Hershey Barin vaihdoin Fazerin vaaleaan maitosuklaaseen ja käyttämäni suklaarouhe oli Wiener Nougat Crushia. Vehnäjauhot loppuivat kesken, joten korvasin viimeisen jauhodesin mantelijauheella.

Taikinaan pungettavan suklaan määrästä pystyi jo arvaamaan, että valmiit keksit saattaisivat olla aika ehania. Lopputuloksena olikin 58 ihan älyttömän hyvää huijauskeksiä!
Tarvitset:
200 g voita
2,5 dl fariinisokeria
2,5 dl sokeria
2 munaa
1 tl vaniljasokeria
1 tl suolaa
4 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
6 dl kaurahiutaleita
2 pussia (á 150 g) Wiener Nougat Crushia
200 g:n maitosuklaalevyn
100 g hasselpähkinöitä

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 180-asteiseksi.

Vatkaa pehmeä voi fariinisokerin ja sokerin kanssa kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää joukkoon munat, vaniljasokeri ja suola. Sekoita leivinjauhe ja sooda vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos sekä mantelijauhe taikinaan. Tässä vaiheessa vatkaaminen vaatii jo vähän voimia. Lisää joukkoon myös kaurahiutaleet (ja väännä vatkaimen turbovaihde päälle).

Rouhi suklaalevy veitsellä mukaviksi sattumiksi. Laita pähkinät pakastepussiin, pussi pyyheliinan sisään ja mätki kaulimella pähkinät palasiksi. Lisää Wiener Nougat Crushit, hakkeloitu suklaa sekä pähkinät taikinaan. Nyt saa sitten vatkata jo ihan tosissaan!

Pyörittele taikinasta palleroita ja laita ne leivinpaperin päälle noin viiden sentin päähän toisistaan (sain yhdelle pellille mahtumaan 16 taikinamöykkyä). Paista 10-15 minuuttia. Anna möykkyjen jäähtyä ja kovettua kekseiksi.

Nauti, äläkä mieti yhdessä suupalassa olevaa kalorimäärää...

17. kesäkuuta 2007

Pottuja ja silliä kullekin

Kesäisten kausiherkkujen kulta-aika alkaa olla hippeimmillään. Alkavan suven raparperineitsyys meni jo viime viikolla ja nyt on aika ottaa potut pottuina.

Keitetyt uudet perunat maistuvat parhailta voinokareen kanssa. Yksinkertaista ja hyvää! Jos pottuja tulee epähuomiossa keitettyä liikaa, voi jämät hyödyntää tekemällä peruna-silliherkkua vanhaan tapaan. Nyt täytyy tunnustaa, että keitin tahallani liikaa perunoita, jotta voisin käyttää "ylimääräiset" tähän sörsseliin.

Pöperöön käy minkälainen silli tahansa. Itse tykkään pari (?) vuotta sitten kaupan hyllyille ilmiintyneestä savusillistä. Ahdin standardipurkista tähän annokseen kului vähän yli puolet. Savuisuutta voi tehostaa käyttämällä savusuolaa.

Etikan pitää sitten olla rajamäkeläistä ja sinapin tuubista, tähän ei Moutarde de Dijon sovi.
Tarvitset:
puolisen kiloa uusia perunoita
sipuleita
2 munaa
(savu)silliä

Kastikkeeseen tarvitset:
2 dl kuohukermaa
2 rkl etikkaa
1 tl sinappia
1 tl sokeria
valkopippuria
(savu)suolaa
tilliä

Tee näin:
Keitä potut kypsiksi ja munat koviksi.

Puolita kylmät perunat ja puolita myös puolikkaat (tee vielä yksi puolituskierros, jos potut ovat kovin suuria). Pilko pari-kolme sipulia varsineen. Hienonna keitetyt munat haarukalla. Leikkaa silli pieniksi kuutioiksi. Sekoita pilkotut ainekset keskenään.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se etikalla, sinapilla, sokerilla, valkopippurilla, suolalla ja tillillä. Sekoita kastike muiden aineiden joukkoon.

Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa ja anna kesän makujen jyllätä!

10. kesäkuuta 2007

Raparperitaivas, missä se lie

Raparperi taistelee uusien perunoiden kanssa alkukesän parhaan herkun tittelistä oikein tosissaan. Sorjaa ja oksaalihapokasta raaka-ainetta on näemmä hyödynnetty muissakin blogeissa.

Suosikkiraparperiohjeeni on peräisin Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta. Tämä raparperi-murupiirakka kertakaikkiaan sulaa suussa ja on vaivatonta valmistaa.
Tarvitset:
3 dl vehnäjauhoja
150 g voita
1 tl vaniljasokeria
6-8 raparperinvartta
reilun desin sokeria
2 rkl perunajauhoja

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 225-asteiseksi.

Huuhtele raparperi ja kuori tarvittaessa. Paloittele varret parin sentin pätkiksi.

Nypi jauhot, voi ja vaniljasokeri murumaiseksi seokseksi. Painele murut piirakkavuoan pohjalle.

Sekoita sokeri ja perunajauhot. Ripottele seosta murupohjalle vuorotellen raparperipalojen kanssa.

Paista uunissa 25 minuuttia.

Tarjoa haaleana hieman sulaneen vaniljajäätelön (esim. Reilun kaupan Ben & Jerry's Vanillan tai Pappagallon Aidon vaniljan) kanssa.

9. kesäkuuta 2007

Kuha, joka nielaisi sitruunan

Vielä pari viikkoa kesäloman alkuun - huh hellettä! Lomasuunnitelmat ovat selkeät: lepoa, lukemattomien kirjojen ja kesäherkkujen nauttimista! Jalkapallon suurkisojen välivuonna aikaa riittää tuollaisiin ihanan joutavanpäiväisiin puuhiinkin.

Ensi kesänä pelataan sitten Euroopan mestaruudesta. Suomen EM-haaveet eivät kaatuneet Serbia-tappioon, vaan Belgia kellistyi komeasti keskiviikkona. Ja pelin keskeyttänyt huuhkaja oli yliveto!

Pöllömpiä eivät ole myöskään pari viikkoa sitten säilömäni sitruunat. Ne sopivat tämänpäiväisille ruokavierailleni tarjoiltuun täytettyyn kuhaan kuin herne sieraimeen.

Eväs on tehty soveltamalla tuttavapariskunnalta ammoin saamaani ohjetta, jonka he ovat löytäneet ilmeisesti jostain pohjoisafrikkalaisten reseptien keittokirjasta. 300 gramman kuhafileestä riitti kolmelle ei-sudennälkäiselle yksilölle.
Tarvitset:
kuhafileen (jos ostat / pyydystät koko kuhan, tee täytettä ja soossia tupla-annos)

Täytteeseen tarvitset:
½ dl sitruunamehua
½ dl sultana-rusinoita
½ dl pinjansiemeniä
voita
ison sipulin
1 tl kurkumaa
1 tl kanelia
mustapippuria
(suolaa)
puolikkaan sitruunan

Kastikkeeseen tarvitset:
3 isoa tomaattia
pienen sipulin
voita
1 rkl vermuttia
1 rkl sokeria
mustapippuria
(suolaa)

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 150-asteiseksi.

Pane rusinat ja pinjansiemenet likoamaan sitruunamehuun.

Kalttaa tomaatit, puristele siemenet pois ja pilko pieniksi kuutioiksi. Silppua sipuli pienenpieneksi hakkelukseksi. Sulata nokare voita pienessä kattilassa ja freesaa sipuleita siinä. Lisää tomaatit, vermutti ja mausteet. Keittele miedolla lämmöllä vartin verran.

Pilko sipulit täytettä varten. Kuullota sipuleita voissa pannulla, lisää joukkoon rusinat ja siemenet mehuineen päivineen. Lisää mausteet. Jos käytät säilösitruunoita ja niiden mehua, suolaa ei tarvitse lisätä. Anna täytteen pöhistä pienellä liekillä kunnes soossi on valmista.

Voitele uunivuoka. Pese sitruuna hyvin ja leikkaa puolikkaasta ohuita viipaleita. Jos hyödynnät säilösitruunoitasi, viipaloi kaksi sitruunakvartaalia ohkaisiksi siivuiksi. Laita puolet sitruunoista vuoan pohjalle.

Puolita kuhafilee ja laita pääpuoli sitruunapedille lepäämään. Lusikoi sipuli-rusina-pinjansiementäyte ja loput sitruunoista fileenpuolikkaalle. Laita koko komeuden ylle pyrstöpuolen fileepala ja peittele se tomaatti-sipulisoossilla.

Kypsennä uunissa reilun tunnin verran. Silloin sitruunatkin ehtivät kypsyä ihanan pehmoisiksi.

Kuhan kanssa voit tarjoilla esim. uusia perunoita. Tällä kertaa kuhan kera tarjoiltiin ainoastaan valkoviiniä.

3. kesäkuuta 2007

Hyvä ruoka, parempi mieli

Eilen oli huono päivä. Hävisimme futiksen EM-karsintaottelun Serbialle 0-2. Kuulin myös, että minulle Hyvin Tärkeä Ihminen oli joutunut sydänoireidensa vuoksi sairaalaan. Hyvin Tärkeä Ihminen on nyt tutkittu & lääkitty ja hän voi jo paremmin.

Tällaisessa tilanteessa tarvitaan lohturuokaa. Sen virkaa tehköön pahaa mieltä lieventävä ja aistit avaava vihreä kookoscurry.
Curryyn tulee monia thaimaalaisille keitoksille ominaisia makuja, esim. hirveän hajuista mutta herkullista kalakastiketta, pehmeänlempeää kookosmaitoa ja suloisen palleroisia thai-munakoisoja (kuvassa).

Aasialaisiin ruokiin tarvittavia maustekastikkeita ja -tahnoja ynnä muita tykötarpeita saa tätä nykyä ihan mukavasti standardimarketeistakin. Erikoisempia aineksia löytyy etnopuodeista, joissa kannattaa vierailla jo edullisten hintojenkin takia.
Tarvitset:
2 broilerin rintafileetä
öljyä
thai-munakoisoja
2 dl kookosmaitoa
2 rkl kalakastiketta
1 rkl ruokosokeria
vihreää currytahnaa
yhden limen mehun
punaista chiliä
tuoretta basilikaa

Tee näin:
Paloittele rintafileet ja paista niitä pannulla öljyssä muutaman minuutin ajan. Puolita munakoisot, lohko puolikkaat kolmeen osaan ja heitä broilerinpalojen seuraksi.

Lisää pannulle kookosmaito, kalakastike, sokeri sekä currytahnaa makusi mukaan. Stydimpää tahnaa riittää pari ruokalusikallista, miedompaa saa lappaa enemmän. Anna porista 10-15 minuuttia.

Purista soossiin limen mehu. Mausta viipaloidulla punaisella chilillä (jälleen omien chilisyysmieltymystesi mukaisesti) ja basilikanlehdillä. Tarjoa jasmiiniriisin kanssa. Makeannälkäisille voit tarjota jälkkäriksi banaaneita kookosmaidossa.

Siunatuksi lopuksi vielä ilmoitusluontoinen asia: kesäkuun ruokahaasteen aihe on nyt julkaistu - lukekaa ohjeet ja osallistukaa! Onnea vielä kertaalleen toukokuun ruokahaasteen voittaneelle hurmuripossulle!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...