19. kesäkuuta 2008

Aikuisten karkkia

Tänään työperäisissä aktiviteeteissani alkoi reilun parin viikon pituinen paussi, mitä myös kesälomaksi kutsutaan. Tarjoilin duunikavereille lomapullaksi Bailey’s-juustokakkua, joka maistui ja vaikutti.

Ohjeen alkuperää en tiedä, mutta omille verkkokalvoilleni se piirtyi ihkaensimmäisen kerran Pastanjauhajilta, mistäpä muualtakaan :-)

Tavoilleni uskollisena olen säätänyt originaaleja tykötarpeita pikkuisen. Olen korvannut osan Mascarponesta tuorejuuston tyyppisellä vaniljaisella kasvirasvavalmisteella luodakseni illuusion hiukan keveämmästä herkusta...

Nyt tuunasin myös kakun pohjaa lirauttamalla keksinmurujen joukkoon vaniljaesanssia. Vanilja on nimittäin vähän niin kuin kengät tai käsilaukut, joita ei voi koskaan olla liikaa!


Pohjaan tarvitset:
15 Digestive-keksiä
70 g voita
2 tl vaniljaesanssia

Täytteeseen tarvitset:
3 liivatelehteä
200 g Mascarponea
200 g vaniljatuorejuustoa
vaniljatangon
2 dl tomusokeria
2 dl kermaa
1 dl Bailey’s Original-likööriä

Tee näin:
Murskaa keksit. Sekoita keksinmuruihin sulatettu voi sekä vaniljaesanssi. Painele seos irtopohjavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin.

Laita liivatelehdet kylmään veteen ja anna niiden liota noin varttitunnin ajan.

Sekoita juustot, halkaistusta vaniljatangosta rapsutetut siemenet ja sokeri tasaiseksi tahnaksi. Vatkaa kerma pehmeäksi vaahdoksi ja lisää se juustoseokseen.

Kiehauta likööri, purista liivatelehdistä ylimääräinen neste pois ja liuota liivatteet likööriin. Anna likööri-liivateliemen jäähtyä hieman, lisää se juusto-kermaseokseen ja sekoita tasaiseksi.

Kumoa juustoseos keksipohjan päälle ja hyydytä kakkua jääkaapissa vähintään neljä tuntia.

16. kesäkuuta 2008

Rullattua futisruokaa

Alkuerät alkavat olla loppusuoralla ja yhä minä vaan Englantia näihin kisoihin kaipaan kovasti! Niin kovasti, että välillä täytyy käydä kaivelemassa tuubista menneiden vuosien tähtihetkiä. Oi noita aikoja!



Mutta ennen oli ennen ja nyt on nyt. Pelit jatkuvat, koirat haukkuvat ja karavaani kulkee. Tänään kisastudion muonitus hoitui katkarapurullilla, jotka olivat herkullisen kipakoita. Vähän niin kuin Turkin peli eilen :-)


Tarvitset:
100 g katkaraputuorejuustoa
50 g majoneesia
puoli rasiallista rucolaa
400 g katkarapuja
2 avocadoa
2 rkl silputtuja jalapeñoja
suolaa
mustapippuria
8 vehnätortillaa
cocktailtikkuja

Tee näin:
Sulata katkaravut.

Yhdistä tuorejuusto ja majoneesi. Sekoita joukkoon pilkottu rucola sekä katkat.

Paloittele avocadot suht ronskeiksi paloiksi ja jalapeñot niin pieneksi silpuksi kuin pystyt. Sekoita ne muiden ainesten joukkoon. Mausta miähnä suolalla ja mustapippurilla.

Rullaile tahdas tortillojen sisään ja leikkaa kukin rulla kolmeen osaan. Tökkää joka biittiin tikku pitämään rullattua hyvyyttä kasassa.

15. kesäkuuta 2008

Tummien papujen tulkki

Näin juhannuksen alla oli hyvä hetki hyödyntää viime jouluisesta keittiöjumalattaren kinkusta säilöön laitettu keitinliemi ja kokata mustapapukeittoa. Ohje löytyy Nigella Lawsonin kirjasta Nigella Bites (suom. Syötävän hyvää).

Minä pidän sekä Nigellan resepteistä että persoonasta. Mielestäni hän on parhaimmillaan tehdessään yksinkertaisia herkkuja, joidenkin mielestä daami itse on sellainen :-)

Olitpa Nigellasta mitä mieltä tahansa, kokeile tätä ohjetta! Soppa on samanaikaisesti makeaa ja kirpeää, lempeää ja tuhtia, hyvää ja vielä parempaa.

Jos kolakinkun lientä ei satu pakastimessasi olemaan, voit keittää pavut Coca-Colassa ja lisätä mukaan liha- tai kasvisliemikuution.


Soppaan tarvitset:
200 g mustapapuja
5 dl Coca-Cola-lihalientä
puolikkaan limen mehun
1 tl jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
(suolaa)

Lisäkkeiksi tarvitset:
smetanaa
tuoretta korianteria silputtuna
limen tai kaksi lohkoina

Tee näin:
Liota mustapapuja pakkauksen ohjeen mukaan. Keitä lionneita papuja kolaliemessä kunnes ne ovat pehmeitä.

Kaada noin puolet papusopasta blenderiin. Lisää limen mehu sekä mausteet ja surauta soseeksi. Sekoita sose keittoon ja tarkista maku.

Nauti smetanan ja silputun korianterin kanssa. Lisää kirpeyttä keittoon voit tiristää limelohkoista.

9. kesäkuuta 2008

Juppihippiporvari

Kuten on uutisoitu, viikkasimme viime perjantaina Muulin ja Satujatarin kanssa essut matka-arkkuihimme ja junailimme itsemme kokkisotimaan armaan isänmaamme vyötärön tietämille.

Matka oli pitkä mennen tullen, mutta aika kului rattoisasti hyvässä seurassa. Olimme varanneet junapiknikille kattavan eväsarsenaaliin, jonka ansiosta pystyimme nauttimaan saman aterian hobittimaisesti useampaan kertaan. Ja käymälää saivat käyttää muutkin kuin junan kissa!

Sota-arvonnassa sain parikseni Pepan, aiheeksi pääruoan ja raaka-aineiksi siian sekä päärynän. Alkuruokaa sienistä hämmensi Satujatar ja jälkkäriä pähkylöistä nakeloi Muuli. Rosmis survoi mansikoita ja minttua kuohuviinin joukkoon sekä hjelppasi kokkisotureita tasapuolisesti.

Strategisen pläänäilyn lomassa syntyi kuningasajatus sotkea sekaan yrtit ja osallistua pääeväällä neljän blogin voimin kesä-heinäkuun ruokahaasteeseen.

Siispä Kulinaarimuruja & MonkeyFood & Pastanjauhantaa & Satujatar proudly presents *rumpujen pärinää* yrttinen YYA-savusalaatti!


Salaattiin tarvitset:
2 siikaa
savusuolaa
pienen varhaiskaalin
2 kyssäkaalia
sokeriherneitä
rasian rucolaa
mustapippuria
5 päärynää

Yrttisoossiin tarvitset:
puoli rasiallista lehtipersiljaa
puskan basilikaa
puoli puskaa rakuunaa
puskan ruohosipulia
1-2 rkl Hot & Spicy-oreganoa
1 sitruunan mehun
2 dl öliiviöljyä
savusuolaa
lorauksen Tabasco Chipotlea

Tee näin:
Savusuolaa siiat ja laita ne pariksi tunniksi jääkaappiin tekeytymään.

Savusta lehtipersiljaa, basilikaa ja rakuunaa foliopesissä savustuslaatikossa tai vastaavassa noin 20 minuutin ajan.


Purista sitruunasta mehu ja sekoita se öljyyn. Mausta soossi savuyrteillä, ruohosipulilla, oreganolla, savusuolalla ja lorauksella Tabasco Chipotlea. Anna kastikkeen ässehtiä huoneenlämmössä sen aikaa, kun valmistelet salaatin.

Pyyhi kaloista ylimääräinen suola ja savusta fisuja 20-30 minuuttia.

Suikaloi kaali. Kuori kyssäkaalit ja paloittele ne tikuiksi. Kypsennä molempia kaaleja muurikassa tai wokissa tilkassa öljyä. Kun varhaiskaali on laiskistunut, lisää sokeriherneet ja anna niiden lämmetä. Kyssäkaaliinkin saa jäädä puruvaraa. Mausta hässäkkä savusuolalla ja mustapippurilla. Lisää lopuksi rucolat muiden ainesten joukkoon.

Kuori päärynät ja viipaloi ne melko paksuiksi siivuiksi.

Kokoa lautaselle keko kaali-sokeriherne-rucolahässäkkää ja sen päälle pari reilua palaa savusiikaa. Asettele päärynäsiivut keon etelärinteelle ja valele savuyrttikastiketta koko komeuden ylle.

Ruokajuomana toimii mainiosti EM2008-kisojen virallisen sponsorin lager.


Salaatti ja erityisesti savustettujen yrttien ryydittämä kastike olivat oikein makoisia. Soossi maistui ylimaallisen hyvältä vielä seuraavan päivän aamiaisella maalaisleivän päällä.

Rosmikselle & Pepalle suurkiitokset vieraanvaraisuudestanne! Puitteet rehdille ruokataistolle olivat mitä mainioimmat ja kanssakokkaajat edustivat ehdottomasti lajitovereiden äärimmäistä parhaimmistoa. Tästä tehdään perinne, koska kokkisodassa on vain voittajia :-)


Kun kerta Oulusa oltiin, oli kertakaikkinen pakko käydä känkyllä ennen junan vietäväksi antautumista. Letut olivat sen verran valtavia, että kookkaahkot jämät piti folioida paluumatkaevääksi.

Lisäksi keräsin tuliaiskassiini etelän vetelien ihmeteltäväksi ohrarieskaa ja palvattua naudan maksaa kauppahallista, käsityökonvehteja suklaapuodista sekä porvarinmakkaraa. Antoisa reissu siis kaikin puolin.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...