31. tammikuuta 2010

Mormoonimuffinssiprojektin kick off

Joululahjoin itseäni Hot Mormon Muffins-seinäkalenterilla. Painotuotteessa poseeraa hehkeitä mormoonirouvia, jotka tarjoilevat joka kuukaudelle uuden muffinssireseptin.

Lupasin kokeilla kaikkia ohjeita ja raportoida tuloksista täällä. Kuuman mormoonivuoden korkkaa 38-vuotias neljän lapsen äiti Lisa, jonka nimikkoleivonnaiset kantavat nimeä Priesthood Praline.

Tykötarveluettelossa oleva pancake mix aiheutti ensin lievää angstia, sillä olen pitänyt tällaisia valmisjauhoseoksia maailman turhimpina asioina marinoidun lihan jälkeen. Ameriikkakaupasta hankkimani Aunt Jemima's Original Pancake Mix-loota osoittautui kuitenkin keeperiksi!
Kuva on lainattu New York Timesilta.
Jemima-täti lienee rapakon takana yhtä nostalginen hahmo kuin meikäläinen Elovena-tyttömme. Daameille on yhteistä ainakin se, että molempia on pyritty valjastamaan kansallisiksi symboleiksi sekä hyvässä että pahassa.

Oltiinpa Jemima-tädistä mitä mieltä tahansa, uskon vahvasti että hänen mukaansa nimettyjen pannukakkujauhojen ansionsa muffinsseista tuli muodoltaan sienipilvimäisiä ja rakenteeltaan superkuohkeita. You go girl!

Oman kortensa makukekoon kantoivat banaanit, jotka tekivät muffinsseista kosteita ja ihanasti tuoksuvia. Pisteenä iin päällä toimi loistavasti pekaanipähkinöistä, sokerista ja smetanasta tehty mahtitahdas.
Tarvitset:
munan
1,2 dl sokeria
0,6 dl öljyä
3 banaania
3,7 dl pancake mixia
0,8 dl pekaanipähkinöitä
3 rkl ruskeaa ruokosokeria
1 rkl smetanaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Vatkaa munan rakenne rikki. Lisää sokeri ja öljy.

Muussaa banaanit ja hämmennä mössö muiden ainesten joukkoon.

Lisää pannukakkujauhe ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Lusikoi taikinaa (silikoniseen) muffinsivuokaan (jos käytät muffinssipeltiä, muista rasvata se). Älä täytä kolosia ihan piripintaan.

Pilko pekaanipähkinät. Sekoita erillisessä kipossa pilkotut pähkinät, ruokosokeri ja smetana.

Laita jokaisen muffinssin päälle reiluhko teelusikallinen pähkinäseosta.

Paista muffinsseja uunissa 15 minuutin ajan. Nauti hieman jäähtyneinä.

อร่อย (a-ròi)

Herkku ja koukun porukka teki sen taas! Kansa on valinnut tammikuun ruokahaasteen voittajaksi loistavan thaiburgerin. Ykkösija irtosi hulppealla 28 prosentin osuudella kaikista annetuista äänistä.


Järjestävä seura onnittelee lämpimästi ja jää mielenkiinnolla odottamaan helmikuun haasteteeman julkistusta.

25. tammikuuta 2010

Äyriäisäänestys

Tammikuun ruokahaasteen aiheena olivat äyriäiset ja nilviäiset. Määräaikaan mennessä mukaan kisaan ilmoitettiin kahdeksan herkkuruokaa.

Voit äänestää suosikkiruokaasi lauantaihin 30.1.2010 klo 24:00 saakka. Jos äänestyksen päättyessä useammalla postauksella on yhtä paljon ääniä, arvon voittajan näiden postausten joukosta huippuvirallisin menoin.

Anna äänesi kuulua!


Ebi suimono (Äijäruokaa)


Sitruunarisottotäytteinen mustekala (Aamukahvin ääressä)


Thaiburgeri (Herkku ja koukku)


Chiligratinoituja sinisimpukoita ja keittoa paahdetuista tomaateista (Marjameri)


Katkarapu-mangocurry (Fakta ja Farfalle)


Etanat vol-au-vent (Jokapäiväistä leipää)


Raikas äyriäis-mangosalaatti (Appelsiineja ja Hunajaa)


Simpukkawokki (Pata & Kattila)

12. tammikuuta 2010

Riisipuuron uusi elämä

Onnistuin tekemään määrämittaiset satsit muita jouluruokia, mutta riispuurosta keitin överit. Uudelleenlämmitetty puuro ei kuulu syömäsuosikkeihini, joten pakkoinspiroiduin työkaverin paatilta roudaamasta Blossan vuosikertaglögistä ja tuunasin sillä jämistä K18-riisiherkkua.

Koska nollaysin makuaineena on käytetty klementiiniä, oli melko luontevaa maustaa riisijälkkäriä glögin lisäksi satsumalohkoilla. Jos olet blossaton, voit käyttää glögin ja tuoreiden hedelmien sijasta esmes säilykemandariineja liemineen.

Meinasin muuten kirjoittaa sekä klementiinin että satsuman automaattisesti mandariiniksi. Minkähän ihmeen takia kaikkia pikkusitruksia tulee väkisinkin väitettyä mandariineiksi?


Aikuisten riisistä tuli yllättävän hyvää. Glögitujaus toi pöperöön muhevuutta ja imelyystasokin oli sopiva. Note to Felix Abba: maun saa vapaasti yhyttää osaksi Risifrutti-tuoteperhettä!

Tietenkin myös tätä laatua valmistui aika paljon, skoolillisesta sai syödä muutamaan otteeseen. Makeista jämistä en sentään ryhtynyt enää vääntämään uusioruokaa.


Tarvitset:
kolmisen desiä jämäriisipuuroa
3 liivatelehteä
desin kermaa
1 tl vaniljasokeria
1 rkl ruokosokeria
desin Blossa Glögg nollaysiä
3 satsumaa

Tee näin:
Laita liivatteet likoamaan veteen noin vartiksi.

Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi ja mausta se vanilja- sekä ruokosokerilla.

Sekoita riisipuuroon sokeroitu kerma sekä puolet glögistä.

Leikkaa satsumista kuoret terävällä veitsellä siten, että kalvot ja valkoiset hötöt jäävät kuoriin. Lohko hedelmälihat irti sitruksenraadoista ja lisää ne riisiseokseen.

Lämmitä loput glögistä kattilassa. Purista lionneista liivatteista ylimääräiset vedet pois. Liuota letkeät liivatteet lämpimään glögiin.

Kaada liivateglögi muiden ainesten joukkoon ja sekoita hyvin. Anna riisiherkun jämäköityä jääkaapissa muutaman tunnin ajan.

6. tammikuuta 2010

Tikulla silmään

Viime aikoina blogeissa on kerrattu kuluneen vuoden kohokohtia. Niistä innostuneena minäkin päätin käyttää tilaisuutta hyväkseni ja vetää yhteen männävuotisia makumuistoja, joita en ole vielä ehtinyt täällä jakamaan.


Alkuvuodesta väsäsimme porukalla susheja Muulinkolossa. Tuolloin toveri -stjtr- pääsi sushineitsyydestään ja makeihin rullailtiin Kalevalan päivän kunniaksi savusärkisäilykettä, joka osoittautui kelpo tuotteeksi.


Pääsiäisenä kalaravintoloissa vietettiin tummien oluiden viikkoja. Oheisen fantsun julisteen ikuistin Vastarannan Kiiskessä, jossa Ridgewayn Bad Elf-oluita tuli maisteltua toinenkin pullollinen.


Kesäkuussa entisessä kotikaupungissani järjestettiin hulppeat kokoontumisajot. Tapahtumassa ruoka ei ollut keskeisessä osassa, mutta todistettavasti joku retkueestamme ravitsi itseään lihapiirakalla jossain vaiheessa kekkereitä. Toivottavasti nähdään tulevana suvena uudestaan!


Vuoden härpäkeuutinen oli ehdottomasti Beanzawave, Heinzin kehittelemä maailman pienin mikroaaltouuni. Vehkeen kuva on napattu Daily Mailin sivuilta.

Pyöreän, USB-porttiin kytkettävän uunin prototyypin strategiset mitat ovat sutjakat 20 x 15 x 15 senttiä (korkeus x leveys x syvyys), mutta sadan punnan hinta on vielä melko suolainen.

Olisi tuollainen kyllä aika hieno. Mutta niin olisi lihapullagrillikin.


Heinäkuussa olin ystäväni kanssa kestittävänä Porvoossa. Herkullisen Maupon paremman kuupalaispajellan ohjetta en ole saanut vieläkään postattua, mutta tässä edes kuva kyseisestä eväästä melkein valmiina.


Kesällä tuli juotua aika paljon mojitoja. Vähäisin syy moiseen ei liene Hakaniemen hallin yläkerrasta hankkimani söötti puunuija, jolla limet ja ruokosokerit on hyvä survoa muhjuksi.


"Mojitoa muistuttavaa elintarviketta" puolestaan tarjoiltiin elokuussa pohjoishelsinkiläisissä pihapirskeissä, joiden teemana oli Syvä Etelä. Samoissa bileissä hörpin myös yliannostuksen bourbonia, mutta siitä saan syyttää ainoastaan itseäni.


Alkusyksystä äkkäsin, että Stockan Herkussa myydään tölkkitolkulla SEKÄ kirsikkakolaa ETTÄ vaniljakolaa! Miksi kukaan ei ole kertonut riistolimujen saatavuudesta minulle aiemmin?


Syyskussa Porkkanamafia organisoi kasvisbrunssin, jonka tarjottavat suunnitteli Michelin-tähdellinen vegekokki Pietro Leemann.


Kahdellesadalle ensimmäiselle riitti makupalalautanen, jolta löytyi shottilasillinen kurkkukeittoa valkosipulikermalla, hirmu hyvää sienimoussea paahtoleivällä, haudutettua punajuurta, pistaasia ja maa-artisokkasosetta sekä paistettu bansku vadelmamelballa. Maukasta!


Leffaruokaskabassa myöhästyin kriittisesti ja piemontelaiset ehtivät postaamaan oman lihapullaspaghettinsa ennen minua.

Haasteruokaan sain inspiraation siemeniä Kaunottaren ja kulkurin lisäksi myös Piinan kohtauksesta, jossa Paul Sheldon kehuu Annie Wilkes'n lihamureketta:

- You know I never tasted meatloaf quite like this, what's your secret?
- My secret is, I always use fresh tomatoes, never canned. And to give it that extra zip, I mix a little Spam with the ground beef!



Omiin kisapulliini sotkin siis maitoa, korppujauhoja, munia, sikanautaa purkista, possun jauhelihaa, raastettua Pecorinoa, persiljaa, valkosipulia, suolaa ja pippuria. Soossin tykötarpeita olivat tuoreet tomaatit, oliiviöljy, valkosipuli, basilika ja suola. Hyvää tuli, mutta polkkaushidasteluni harmittaa vieläkin!


Marraskuun lopulla kävin Savossa varhaistetulla jouluvierailulla sekä ♥ höpsähtämässä ♥ kavereiden 160-vuotissyntymäpäivillä. Äreiden kinkereiden aiheuttamaa oloa piti lääkitä pystyttämällä kummityttöni luokse mellevä hampurilaisbuffa.


Pihvit paistoimme itse luomulehmän lihasta, mutta sämpylät olivat ydinsodankestävää kamaa. Purilaisten lisukkeiksi katettiin valkosipulimajoneesia, pekonikastiketta, punasipulia, tomaattia, suolakurkkua, pekonia, juustoa ja salaattia sekä tietenkin pakasteranskalaisia.


Mukanani iloisesta Itä-Suomesta toin aikamoisen määrän isän keräämiä ja suolaamia haaparouskuja, kaunis kiitos niistä. Yhdestä purkinpuolikkaasta valmistui jo sipulin ja kerman kanssa loistavaa sienisoossia.

Joulunpyhien jälkeen Kulinaarimurula täytti kolme vuotta. Se tuntuu hurjan pitkältä ajalta, saas nähdä kuinka kauan tämä touhu vielä jaksaa innostaa.

3. tammikuuta 2010

PMMPoro on parasta!

Vuosi vaihtui Kulinaarimurulassa kertakaikkisen miellyttävissä merkeissä. Aaton ohjelmaan kuului Pimppisten keikka, jota etkoilimme pienellä porukalla residenssissäni. Juhlaväelle tarjoilin rullattua ruokaa (tällä kertaa tosin ilman jalapeñoja) sekä söpöjä savuporopiiraita.

Tuunasin piiraiden originaalireseptiä korvaamalla purjosipulin salottisipulilla ja jättämällä persiljan kokonaan pois. Laitoin sekä pohjaan että täytteeseen mustaleimaista Emmentalia, mutta joku miedompikin juusto olisi rimmannut poron kanssa paremmin kuin hyvin.

Tällaisten piiraiden täytevariaatiot ovat varmasti loputtomat, mutta pohjaohje on ihan keeper! Sitä sekoittaessa herää kyllä epäluulo taikinan riittoisuudesta, sillä göntsän ei uskoisi millään venyvän 24 pikkupiiraan pohjatarpeiksi. Mutta kyllä se vaan ihmeellisesti riittää.


Pohjaan tarvitset:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
½ dl vettä

Täytteeseen tarvitset:
salottisipulin
valkosipulinkynnen
tilkan oliivioljyä
100 g savuporoa
3 munaa
120 g ranskankermaa
2 dl juustoraastetta
1 rkl vehnäjauhoja
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Tee pohjataikina sekoittamalla pehmeä voi kuiviin aineksiin. Lisää lopuksi vesi ja sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina kahten osaan ja pyörittele osat tangoiksi. Leikkaa kummastakin tangosta 12 palasta ja pyörittele palat palloiksi.

Painele taikinapallot jauhotetuin sormin muffinssivuoan kolojen pohjille sekä reunoille noin puolentoista sentin korkeudelle. Itse käytin kahdeksan reiän silikonivuokaa, joten satsista riitti paistettavaa kolmen vuoallisen verran.

Pilko sipuli ja valkosipuli. Freesaa silppua pannulla öljytilkassa. Kuutioi myös savuporo.

Aloita täytteen tekeminen vatkaamalla munien rakenne rikki kulhossa. Lisää joukkoon ranskankerma ja juustoraaste, sekoita hyvin.

Lisää täytteeseen hivenen jäähtyneet sipulit, porokuutiot sekä vehnäjauhot. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Suolan kanssa kannattaa pihistellä, sillä sekä porossa että juustossa on jo ihan kivasti suolaa.

Lusikoi täytettä taikinasyvennyksiin ja paista piiraita noin 20 minuutin ajan. Piiraat maistuvat parhailta hieman haaleina.

Kiitos vielä etkoilijoille ja kauan eläköön taksilla ajelu korttelin ympäri! Erityisiitokset daameille kuplajuomasta, herraseuralle herraseurasta sekä Pimppiksille ikimuistoisesta keikasta!

1. tammikuuta 2010

Uusi vuosi, uudet haasteet

Loistavaa alkanutta vuotta kaikille ja kiitokset teille, jotka äänestitte akvaviittilohta joulukuun ruokahaasteessa. Voittoa tulikin juhlittua eilen usealla lasillisella kuplajuomaa.

Pidemmittä puheitta julistan vuoden 2010 aloitushaasteen teemaksi äyriäiset ja nilviäiset.

Käytössäsi on siis laaja arsenaali tykötarpeita simpukoista, ostereista ja katkaravuista mustekaloihin, hummereihin ja etanoihin. Käytä vaikka kaikkia, jos siltä tuntuu!


Haastesäännöt ohessa.

Tammikuun 2010 ruokahaasteeseen voivat osallistua kaikki blogia pitävät henkilöt (blogin ei siis tarvitse olla ruokablogi). Jos haasteruoan resepti ei ole osallistujan oma viritelmä, on postauksessa kohteliasta ilmoittaa ohjeen alkuperä.

Haasteruoka tulee postata 1.-24.1.2010 välisenä aikana. Haasteeseen osallistutaan ilmoittamalla haastepostauksen linkki tämän jutun kommenttilootaan. Linkinteko-ohjeita löytyy Äijä-Arin sivuilta.

Ilmoittautuminen päättyy sunnuntaina 24.1.2010 klo 24:00, jolloin haastepostausten osoitteiden on oltava tiedossani. Ilmoittaessa haastelinkin annat luvan myös kyseisen linkin takaa mahdollisesti löytyvien kuvien käyttöön haasteruokien yhteenvetopostauksessa.

Tammikuun ruokahaasteen järjestäjänä jäävään itseni sekä kilpailusta että varsinaisesta äänestyksestä.

Haasteeseen määräaikaan mennessä ilmoitetut postaukset julkistetaan 25.1.2010, jolloin alkaa myös äänestys. Äänestystapa ilmoitetaan haastepostausten julkistamisen yhteydessä.

Äänestysaika päättyy 30.1.2010 klo 24:00. Jos äänestyksen päättyessä useammalla postauksella on yhtä paljon ääniä, arvotaan voittaja näiden postausten joukosta. Tammikuun ruokahaasteen voittaja julkistetaan 31.1.2010.

Tammikuun 2010 ruokahaasteen voittaja järjestää helmikuun 2010 ruokahaasteen. Aiheen valinta, säännöt ja aikataulu ovat hänen päätettävissään.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...