28. helmikuuta 2010

Helmikuun allakkapulla

Ihan aluksi ilmoitusasia: olen astunut ulos nimimerkkikaapista ja esiinnyn tästä eteenpäin ihan omalla nimelläni. Välispiikki on kuollut, eläköön Jaana!

Ja sitten asiaan eli mormoonimuffinssiprojektiin. Helmikuun mammana illistelee Amy, joka on 32-vuotias kolmen lapsen äiti.

Hänen nimikkomuffinssinsa tottelevat nimeä Amy's Relief Society Raspberry. Makunsa puolesta ne eivät kyllä pääse lähellekään tammikuun baananisia ihanuuksia, mutta vallan kelvollisia kahvipöytätarjottavia näistäkin tuli.

Kalenterin reseptissä käytettiin jauhoja, joiden nimi on enriched flour. Siis ravinteista putsattuja jauhoja, joihin on sitten lisätty ravinteita, niinkö?

Itse käytin leipomukseen (varmaankin vastaavantyyppistä) kotimaista perusvehnäjauhoa, mutta muffinssit voisi ihan hyviä pyöräyttää vaikka spelttivehnäjauhoista.

Ohjeen mukaisesta satsista syntyy tusina muffinssia.


Tarvitset:
5 dl vehnäjauhoja
1½ dl sokeria
1 tl suolaa
½ tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
6 rkl voita
munan
2½ dl piimää
2½ dl pakastevadelmia

Tee näin:
Ota vadelmat sulamaan.

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Yhdistä jauhot, sokeri, suola, sooda ja leivinjauhe. Lisää joukkoon pehmeä voi. Sekoita taikina murumaiseksi esimerkiksi haarukalla.

Vatkaa munan rakenne rikki. Lisää muna ja piimä taikinaan kevyesti sekoittaen. Kääntele mukaan myös vatut (jotka voivat olla vielä hieman kohmeisia).

Lusikoi taikinaa silikoniseen muffinsivuokaan. Älä täytä koloja aivan ääriään myöten.

Paista muffinsseja 20-25 minuuttia.

26. helmikuuta 2010

Sorkat maksassa

Jälleen tuli todistettua todeksi Homer Simpsonin legendaarinen lausuma "Pig is a wonderful, magical animal." Sian ihmeellinen taikavoima muuttui lihaksi viime viikonloppuna, kun nautimme suuren possuretken antimista.


Pääruokana oli hernekeittoa, jonka tein vanhalla luotto-ohjeella. Tällä kertaa kattilassa kypsytettäviä possunpaloja edustivat pari sorkkaa, jotka oli putsattu ja halkaistu Kiven Säästöpossussa valmiiksi. Lihaa sorkista ei soppaan hirveitä määriä tule, mutta makua niistä erittyy sitäkin enemmän.

Hernaria syötiin tällä kertaa ruotsalaisittain raa'an sipulisilpun ja punssin kanssa. Höysteiden lisäksi tarjolla oli myös loistavaa Samsaran ruisvuokaleipää ja oikeeta voita.


Rakkaat länsinaapurimme ovat kyllä oivaltaneet jotain elämää suurempaa yhdistäessään suolaista hernesoppaa ja makeaa likööriä. Maut toimivat kimpassa mielettömän hyvin, vaikkei sitä ensikuulemalta uskoisikaan.

Svedut ovat kyllä kummallista sakkia. Siitä tuoreena todisteena olkoon uutinen uusien pottujen saapumisesta kauppoihin. Helmikuussa? Ei hyvä, sesonkiruoan idea katoaa tämän mukana kuin lihapulla IKEAan.

Mutta takaisin sikamaisiin asioihin. Sopan alle natustelimme possunmaksatahnaa moniviljabaquetten viipaleilla.

Tahdaksen rakenteesta tuli normaalia maksapasteijaa murumaisempaa, mutta siitä huolimatta sitä oli vaivatonta levitellä leivänpaloille. Kerma puolestaan liudensi possunmaksan voimakasta makua erittäin suunmukaiseksi. Oivia napoja punaviinin kanssa!


Possunmaksatahnaan tarvitset:
300 g sian maksaa
50 g voita
2 dl kermaa
suolaa
valkopippuria
muutaman oksan meiramia
1 tl Tabasco Chipotlea

Tee näin:
Surraa maksa sauvasekoittimella nestemäiseksi (voit myös käyttää jauhettua maksaa).

Sulata voi paistinpannulla. Kaada maksa ja kerma pannulle. Hämmentele seosta koko ajan kunnes se on kypsää. Lopputuloksen ei tule muistuttaa megalomaanista jauhemaksapihviä.

Mausta tahna ja anna sen jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua.

22. helmikuuta 2010

Karsinogeenimanipuloitua soijaa

No jopas! Luulin helmikuun ruokahaasteen dediksen olevan tänään, mutta se olikin jo eilen. Nyt kävi sitten niin, että en osallistu kisaan savuisella ja lämpimällä tofu-paprikasalaatilla.

Olen kokkaillut tofusta hämmentävän vähän. Sen verran olen kuitenkin oppinut, että tykötarpeen perusteellinen marinointi on kaiken alfa ja omega.

Tähän marinadiin syvyyttä ja luonnetta antavat jumalainen savupaprikajauhe ja addiktoiva Tabasco Chipotle. Kokeile ihmeessä, jos savuisat sapuskat ovat sydäntäsi lähellä.

Vaikka eväs ei kilpakelpoinen olekaan, niin hyvää se on. Ohjeen mukaisista aineksista salaattia tulee järkyttävän kokoinen satsi, mutta se maistuu niin lämpimänä, haaleana kuin kylmänäkin.


Tarvitset:
vajaan desin öljyä
2 rkl soijakastiketta
2 rkl Tabasco Chipotlea
2 tl savupaprikajauhetta
ripsauksen sokeria
300 g maustamatonta tofua
kiinankaalin
suippopaprikan

Tee näin:
Sekoita marinadi öljystä, soijasta, Tabascosta, paprikajauheesta ja sokerista.

Leikkaa tofu kuutioiksi. Kuivaa kuutiot ja nakkaa ne marinadiin.

Anna tofujen ässehtiä marinadissa minimissään muutaman tunnin ajan, maksimissaan yön yli.

Suikaloi kiinankaali ja silppua paprika.

Nouki tofukuutiot marinadista ja paista ne rapeiksi öljytilkassa pannussa. Kaada kuutiot lautaselle odottelemaan.

Kuumenna pannussa loput marinadista ja lisää kiinankaali. Pyörittele suikaleita soossissa kunnes ne lämpenevät.

Kumoa kaali tarjoiluastiaan je ripottele joukkoon tofukuutiot ja paprikasilppu. Syö ja nauti.

13. helmikuuta 2010

Peruna on leivos on peruna

Raivatessa possuressulle elintilaa pakastimeeni löysin pussillisen sokerinkakun paloja. Koska sulatuksen jälkeinen aistinvarainen arviointi luokitteli biitit käyttökelpoisiksi, päätin työstää heistä perunaleivoksia.

Paakkelsin nimi on harhaanjohtava, sillä tykötarvelistalla ei ole perunaa minkäänlaisessa muodossa. Nimitys juontaneekin juurensa leipomuksen pottumaisesta olemuksesta.

YLE:n Olotilan leivosartikkelissa herkun arvellaan kotiutuneen meikäläisiin kahvipöytiin Pietarista. Jutussa puhutaan myös perunaleivoksen tummista ja vaaleista täytteistä. Mitä ihmeen täytettä niissä muka on?

Tästä satsista riitti materiaalia 30 uuden perunan kokoiseen suupalaan. Kuvassa olevista kavereista takarivin tyypit on pyöritelty raakakaakaojauheessa, keskirivistö reilun kaupan luomujauheessa ja edustan pallerot ovat au naturel.


Tarvitset:
250 g sokerikakun palasia
½ dl ruokosokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vaniljaesanssia
1½-2 dl punssia

Tee näin:
Surraa sokerikakun palat, sokeri, kaakaojauhe ja vaniljaesanssi blenderissä muhjuksi.

Lisää punssia, kunnes seoksesta tulee helposti muotoiltavaa.

Pyörittele massasta haluamasi kokoisia palleroita ja kierittele ne kaakaojauheessa.

Anna valmiiden leivosten ässehtiä parisen tuntia jääkaapissa.

6. helmikuuta 2010

Säästöpossuretki

Viime lauantaina lähdimme lähialuematkailemaan kahden naisen voimin. Pääkohteemme oli Kiven Säästöpossu.

Tilateurastamossa oli muutamaa päivää aikaisemmin päässyt hengestään jalo eläin, jonka maallisia jäännöksiä matkasimme noutamaan.

Kiven Säästöpossusta kuulin ensimmäisen kerran silläsipuleilta, jotka ovat myöskin vierailleet tilalla. Kun kaverini sitten ehdotti kimppapossun tilaamista, innostuin välittömästi.

Meikäläisen on nimittäin vaikea vastustaa termiparia "edullinen luomusika". Suoraan tilalta ostettu possu ON edullista, kilohinta jää alle viiden euron! Ja maailma pelastuu!


Puolikkaan sian palaset mahtuivat sutjakasti muuttolaatikon kokoiseen muovilootaan sekä yhteen IKEA:n kassiin. Jaoimme siis vakuumipaketit kristillisesti kolmen sikafriikin kesken ja omaan pakastimeeni päätyi noin 15 kiloa priimaa tavaraa.

Tuskin maltan odottaa, että pääsen heittämään sorkat hernerokkakattilaan tai loihtimaan potkasta herkkuruokaa. Kylkipalat sulavat suuhun jo pelkästä ajatuksesta. Myös kyljyksiä on muutaman kerran syödä. Luisista lavoista saa pitkään hauduttamalla loistavia talvisapuskoita. Paistia löytyy ja poskia kanssa, samoin maksaa ja laardia. Jauhelihasta olisi tarkoitus tehdä ainakin makkaraa.


Retki vaati tietenkin arvoisensa eväät. Tarjolla oli tammikuun mormoonimuffinsseja, minicalzoneja, etikkasipsejä ja mahtilouffia. Olimme kuin hobitit, kun söimme aamiaisen kahteen kertaan!


Calzonet työsti retkikaveri leipoen niiden sisään rucolaa, vuohenjuustoa, Serranon kinkkua sekä uunissa semikuivattuja minitomaatteja, jotka hän maustoi oreganolla, balsamicolla, oliiviöljyllä, chililastuilla ja ripsauksella sokeria.

Kätevä tekijätär itse analysoi valmistusprosessia seuraavasti: "Nuo leipaisin sisään ennen paistamista. Sitten paiston jälkeen napostelin yhden ja huomasin että hapan-suola-makea balanssi oli vähän pielessä, ja niinpä pyöräytin loput rucolat hunaja-oliiviöljy-sitruunasekoituksessa ja tuuppasin halkaistun calzonen taskuun kun ne oli vielä lämpimät."

Reissun juomapuoli koostui termoskahvista sekä karviaismarja-mustikka-partaäijäsmoothiesta. Talvipiknikin ainoa haasteellinen asia olivat palelevat sormet, mutta muuten homma sujui kuin valssi kesällä!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...