30. kesäkuuta 2010

Vaaleanpunaisia unelmia

Tunnustan, olen äyriäisaddikti. Erityisen riippuvainen olen suolatuista & pippuroiduista jättikatkaravuista, joita paistelin tässä eräänä iltana MM-kisakatsomolaisille.

Kiinalaisessa keittiössä tällaiset pyhällä kolminaisuudella sekä perussuolalla ja -pippurilla maustetut ruoat ovat suosittuja. Eikä syyttä, sillä maut soivat nätisti yhteen.

Emämaassa tämä sapuska tehdään useimmiten kuorellisista kavereista friteeraamalla ne kevyesti ennen maustamista. Kokeile vaikkapa Matthew Shuin ohjetta, jos saatavilla on riisumattomia rapuja.


Tarvitset:
500 g pakastettuja jättikatkaravun pyrstöjä
kevätsipulin
peukalonpään kokoisen palan inkivääriä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl öljyä
(lorauksen Shaoshing-viiniä)
½ rkl merisuolaa
½ rkl mustapippuria

Tee näin:
Sulata ravunpyrstöt. Taputtele sulaneet ravut kuiviksi pyyhkeellä tai talouspaperilla.

Pilko kevätsipuli. Kuori ja silppua inkivääri ja valkospulinkynnet.

Kuumenna öljy pannussa. Pannun pitää olla kuuma.

Freesaa sipuleita ja inkivääriä öljyssä tovi.

Lisää ravunpystöt pannulle ja sekoita hyvin. (Lorauta joukkoon viini.)

Paista tykötarpeita koko ajan hämmennellen noin viitisen minuuttia.

Mausta ruoka lopuksi suolalla ja pippurilla.

29. kesäkuuta 2010

Polygamibaakelsit

Olen suorittanut mormoonimuffinssiprojektin kuluvan kuun rastin jo aikapäiviä sitten, mutta postaus on jäänyt lähinnä jalkapallokiireiden vuoksi roikkumaan ilmaan kuin keskustelu kameratuomaroinnista.

Nyt kun henkilössäni jyllää vatsapöpö, on hyvä hetki tonkia arkistoja ja julkaista juttuja pois pölyyntymästä. Kokkaaminen ei tässä kunnossa innosta, syömisestä puhumattakaan...

Back to those Mormons. Kesäkuun leipuri on 41-vuotias Lynda, joka näyttää Demi Mooren pikkusiskolta ja toimii muffinssintuoksuisena äitinä neljälle tenavalleen.

Lyndan nimikkoleipomuksilla on moniavioisen vihjaileva nimi, Seven Wives Grain.

Nämä kakkuset olivat tähänastisista mormoonileivonnaisista ehdottomasti oudoimmat. Ne vaikuttivat enemmänkin skonsseilta kuin muffinsseilta, joten nautin ne vadelmahillon kanssa. Nauti sinäkin.

Puolitin kalenterissa olevan reseptin eli oheisen ohjeen satsista tulee kuusi muffinssia.


Tarvitset:
1 dl vehnäjauhoja
½ dl maissijauhoja
½ dl kaurahiutaleita
1½ rkl vehnänalkioita
1½ rkl fariinisokeria
½ rkl leivinjauhetta
1 dl maitoa
½ dl öljyä
munan

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 190-asteiseksi.

Sekoita kuivat ainekset keskenään.

Sekoita maito, öljy ja muna keskenään.

Kaada maito-öljy-munaseos kuivien ainesten joukkoon ja hämmennä taikinaksi.

Lusikoi taikinaa silikonisen muffinssivuoan koloihin.

Paista muffinsseja uunissa 20-25 minuuttia.

27. kesäkuuta 2010

Mellow submarine

Pakastimen kätköistä löytyi yllättäen muutama IKEAn lihapulla. Hyötykäytin ne muonaan, jota kutsuttakoon länsinaapurimme einespullien kunniaksi ruotsalaiseksi sukellusveneeksi.

Täytetyllä patongilla on toki monta nimeä kuten rakkaalla lapsella kuuluukin olla. Submarine sandwichin alkuperä on liki yhtä mielenkiintoinen kuin korttipeleistä pitävän jaarlin mukaan nimetyllä sandwichilläkin.

Tämä keksintö oli oikein mukavaa jalkapallomurkinaa. Rapea patonki ja kaali antoivat hyvän vastuksen pehmeälle juustolle sekä kirpsakalle soosille ja oliiveille.


Tarvitset:
varhaiskaalia
sipulinvarsia
sipulitäytteisiä oliiveja
pätkän patonkia
cheddaria
lihapullia
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl sitruunanmehua
1 tl sinappia
ripauksen sokeria
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

Silppua kaalista ohuita suikaleita ja sipulinvarsista renkaita. Puolita oliivit.

Leikkaa patongista pätkä ja halkaise se pitkittäin. Raasta leikkauspinnoille cheddaria.

Laita lihapullat uuniin kymmeneksi minuutiksi. Lykkää myös juustohunnutetut patongit uuniin ja nuketa vielä viitisen minuuttia.

Sekoita öljystä, sitruunanmehusta, sinapista, sokerista, suolasta ja mustapippurista kastike.

Laita patongin alaosalle kaalia, sipulinvarsia ja oliiveja sekä kastiketta.

Asettele vihnesten päälle puolitetut lihapullat ja raasta niiden päälle cheddaria. Sulata juusto tohottimella tai pikaisesti uunissa grillivastusten alla.

Liruta juustoisten lihapullien ylle kastiketta. Viimeistele eväs patongin yläosalla ja syö.

Kisakatsomon kylkiluut

Kuluneen parin viikon aikana minulla ei ole ollut vaikeuksia keksiä vapaa-ajan aktiviteetteja. Olen nauttinut tiivisti neljän vuoden välein tarjoiltavasta harvinaisesta herkusta eli jalkapallon maailmanmestaruuskisoista.

Oma ikisuosikkini Englanti sinnittelee edelleen mukana. Vaikka ennakkoon maalikuninkaaksikin veikattu Wayne Rooney ei ole oikein saanut peliään kulkemaan, niin uskoni on silti vahva. Stick one in for England!



Kotikatsomossa täytyy silloin tällöin ravita myös ruumista. Siihen tarkoitukseen ovat oivallista evästä esimerkiksi kiinalaisittain maustetut possun kylkiluut.

Reseptin tykötarpeita voi tuunata sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Shaoshing-viinin voi korvata sherryllä ja palmusokerin ruoko- tai fariinisokerilla.

Sieniuutteella maustetun Mushroom Soy Saucen sijaisena voi käyttää tummaa soijaa tai osterikastiketta.

Mustan riisiviinietikan voi vaihtaa vaaleaan riisiviinietikkaan tai valkoviinietikkaan. Valkoviinietikkaa kannattaa lorotella liemeen itämaisia etikoita maltillisempi määrä.

Tällä ohjeella rimpsubiiteistä tulee jumalaisen makuisia, ihanan tahmaisia ja taatusti sottaavia. Ruokajuomana jääkylmä olut toimii paremmin kuin hyvin.


Tarvitset:
600 g possun kylkiluita
peukalonpään kokoisen palan inkivääriä
pari valkosipulinkynttä
linnunsilmächilin
½ dl Shaoshing-viiniä
½ dl sieniuutteella maustettua soijaa
½ dl tummaa soijaa
½ dl mustaa riisiviinietikkaa
100 g palmusokeria

Tee näin:
Leikkaa possun kylkiluurivi annospaloiksi.

Viipaloi kuoritut inkivääri ja valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet.

Kuumenna kattilassa viini, soijat ja etikka. Lisää inkivääri, valkosipuli, siemenetön chili sekä sokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes sokeri sulaa ja seos paksunee hieman.

Kaikki edellä kuvatut ainesten määrät ovat viitteellisiä, joten tarkista tässä vaiheessa soossin maku. Lisää tarvittaessa makeutta, suolaa tai happamuutta, kunnes suusi löytää oikean balanssin.

Kaada kuuma marinadi isoon kulhoon. Lisää joukkoon lihaisat luut ja peitä astia kelmulla. Anna lihapalojen marinoitua liemessä parin tunnin ajan.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

Laita kylkiluut pellille, sudi niille marinadia ja kypsennä uunissa puoli tuntia. Käännä lihat ja penslaa ne marinadilla. Kypsennä vielä puoli tuntia.

20. kesäkuuta 2010

Häähumua

Eilen uhrasin peräti kaksi (2) jalkapallo-ottelua kuninkaalliselle romantiikalle. Kaappirojalistina pääsin mukaan seuraamaan Victorian ja Danielin suuren päivän tapahtumia Arabianrannan häästudioon, jossa monarkian kritisointi oli täysin kiellettyä.


Järjestävä taho oli kaukaa viisaasti varannut juhlavieraille prinsessaprinteillä varustettuja nenäliinoja (paketin kulma näkyy konvehtirasian vasemmalla puolella) ja tuukit tulivat tarpeeseen.

Onneksi tyrskimistä ei tarvinnut hävetä, sillä en ollut seurueen ainoa vetistelijä. Kollektiiviset kiitokset kanssaitkijänaisille mukavasta seurasta!


Suurin kiitos kuuluu hääkemujen pääorganisaattorille, joka oli paneutunut tilaisuuden teemaan vaivojaan säästelemättä. Siitä oivana esimerkkinä olivat söpöt prinsessalasit. Kiitos niistä ja kaikesta muustakin!

Kirkonmenojen jälkeen ruokailimme seuraten vastavihittyjen matkantekoa maitse ja meritse linnan partsille pussailemaan.

Nyyttikestiperiaatteella pöytään kantautui vaikka mitä hyvää.


Tässä mäti-katkarapusalaatilla ja katkaravuilla täytetyjä kuorukoita, joita koristi Ruotsin lippujen lisäksi muutama Saksan lippu kuningatar Silvian entisen kotimaan kunniaksi (eikä suinkaan siksi, että Ruotsin lippuja ei löytynyt tarpeeksi).


Voissa paistetut paahtoleipäsydämet oli päällystetty Skagen-tyyppisellä ratkaisulla.


Herkullinen katkatahna maistui myös uusien perunoiden kaverina.


Lisäksi tarjolla oli graavattua lohta, saaristolaisleipää sekä maukasta silliä, jonka soossissa oli ainakin tuoretta kurkkua ja smetanaa.


Ehtoinen emäntämme oli varautunut valvojaisiin kaikin puolin mallikkaasti. Loistavasti ajoitetulta Tukholman reissulta oli hankittu asianmukaisia serviettejä...


...ja Ruotsin hovin virallisesti hyväksymiä hääkonvehteja.

Oma panokseni hääbuffaan oli prinsessakakku, jollaista en ollut konsaan ennen valmistanut. Lupauduin tortun tekemään, koska se on ollut to do-listalla jo hirmu pitkään.

Sovelsin Dansukkerin sekä Maikkarin ohjeita ja sävelsin itse vähän lisää. Totta puhuen kakun tekeminen hirvitti. Eniten pelkäsin sitä, kuinka yhteistyöni marsipaanin kanssa sujuisi.

Loppujen lopuksi kakun kokoaminen oli kohtalaisen helppoa. Marsipaanikannen kauliminen vaatii kyllä jonkin verran habaa ja kärsivällisyyttä, mutta ensikertalaiseksi onnistuin mielestäni melko hyvin.


Kakkupohjaan tarvitset:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
voita
korppujauhoja

Vaniljakreemiin tarvitset:
vaniljatangon
3 dl kermaa
2 rkl sokeria
3 keltuaista
1 rkl perunajauhoja

Lisäksi tarvitset:
1 dl maitoa
1 rkl ruusuvettä
2 dl vadelmahilloa
4 dl kermaa
500 g vaaleanpunaista marsipaania
tomusokeria

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot, leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhot varovasti käännellen muna-sokerivaahtoon.

Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 22 senttimetrin kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua ritilällä uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Anna levätä vuoassa 5 minuuttia. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä.

Valmista seuraavaksi vaniljakreemi. Halkaise vaniljatanko ja rapsuta puolikkaista siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Lisää myös tangon rangat kattilaan.

Kaada vaniljan päälle kerma ja sokeri. Kiehauta seos ja säädä sen jälkeen lämpö hyvin matalaksi.

Lisää munankeltuaiset yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää myös perunajauhot villisti vispilöiden. Kreemi ei saa enää kiehua.

Kun seos alkaa paksuuntua, ota kattila pois liedeltä. Nouki vaniljatangon jämät pois kattilasta. Anna kreemin jäähtyä.

Halkaise jäähtynyt kakkupohja. Sekoita ruusuvesi maitoon ja käytä noin puolet nesteestä kakun alaosan kostuttamiseen. Levitä vadelmahillo kakun alaosan päälle.

Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt vaniljakreemi kermavaahtoon.

Levitä reilu kolmasosa kermasta hillon päälle. Laita kakun yläosa täytteiden päälle. Kostuta yläosa maito-ruusuvesiseoksella.

Levitä loput kermasta kakun päälle ja reunoille. Levitä eniten täytettä kakun keskelle tasaiseksi kummuksi. Laita kakku kylmään siksi aikaa kun riehut marsipaanin kanssa.

Levitä työpöydälle reilusti leivinpaperia. Kauli paperin päällä huoneenlämpöisestä marsipaanista ohut, pyöreähkö levy.

Nosta leivinpaperin avulla marsipaanikansi kakun päälle. Poista leivinpaperi ja siisti kannen alareunat leikkaamalla ylimääräiset marsipaanit pois.

Koristele tomusokerilla ja kruunaa kakku.

13. kesäkuuta 2010

Liberace meets ESC

Vaikka Euroviisuista on jo vierähtänyt viikko jos toinenkin, en ole lainkaan ehtinyt raportoimaan valvojaistarjoiluista. Noh, parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Tänä vuonna kisakatsomoa ei rakennettu Kulinaarimurulaan, koska sain kutsun toisaalle. Siellä nautittiin merkittävät määrät modulaatioschnapseja, joten seuraavana päivänä olo oli hutera.


Bileiden ruokahuollossa oli vahvoja vaikutteita vuonna 1970 julkaistusta keittokirjasta Liberace Cooks. Opuksen rakenne perustuu Liberacen talon ruokailutiloihin. Reseptit on jaettu eri huoneisiin sen mukaan, kuinka hyvin ruoat kuhunkin tilaan sopivat. Nerokasta!


Viisubuffan hittejä olivat taiteilija Liberacen inspiroimat lihakakut, joita voisi varmaan tituleerata myös cocktail-hampurilaisiksi.


Kompaktin miniburgerin saattoi joko täyttää valmiiksi tai jättää lisukkeiden valinta syöjäkohtaisesti päätettäväksi.

Erilaisia soossivariaatiota olikin tarjolla runsaasti. Salsan ja tsatsikin ohella suosikikseni nousi huippuhyvä raparperichutney.


Lisäksi pöydästä löytyi keitettyjä viiriäisen munia, kanavartaita satay-kastikkeessa, retiisejä sekä talvikurpitsalla täytettyjä mausteisiä riisipaperikääröjä.


Panokseni kisakatsomotarjoiluihin oli tuunattu banoffee pie. Tein herkkua tuplasatsin ja jaoin ainekset kolmeen foliovuokaan. Korvaamalla kerman ylle siroteltavan kaakaojauheen hopeisilla kakunkoristeilla piiras muuttui ylelliseksi Liberace-tortuksi.

Mielipiteet parhaasta viisusta hajosivat kuten niillä on tapana, mutta voittajasta ja Serbiasta tykättiin laajalla rintamalla.

Oma suosikkini oli Kreikan ihanasti mylvivä ja testosteronia tihkuva sonnilauma. OPA!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...