5. marraskuuta 2012

Sieppari kaurapellossa

Aluksi virallinen tiedonanto: osallistun tällä postauksella Suomen Kaurayhdistyksen organiseeraamaan kaurahaasteeseen. Kisan järjestävät tahot ovat maksaneet kaikki reseptissä mainitut kauratuotteet, muut tykötarpeet olen ostanut omilla rahoillani.

Vastattuani kaurahaastekutsuun myöntävästi, sain elämää suuremman setin erilaisia kauravalmisteita. Valikoiman laajuus yllätti minut ja tajusin, että kauran käyttöni on ollut rajoittunutta: hiutaleista olen haudutellut puuroa ja leseitä laittanut satunnaisesti sämpylätaikinaan. Varaa petrata siis on.
Pusseja ja paketteja tutkiessani sain idean lihapiirakoista, joiden taikina on tehty kauramaidosta ja kauraleipäseoksesta. Hämmennyin valmiissa leipäjauhoissa olevista jyväisistä sattumista, mutta ne nostivatkin kuoritaikinan rakenteeltaan ihan uudelle tasolle.

Täytteeseen päätin hyödyntää riisin sijasta kaurahiutaleita. Jälkikäteen ajateltuna jättäisin hiutaleet (ja riisitkin) kokonaan pois, koska ne tekivät lihisten sisälmyksistä aavistuksen puuromaista. Maun puolesta näistä tuli aika pirun hyviä.
Taikinaan tarvitset:
3 dl kauramaitoa
25 g hiivaa
7 dl gluteenitonta kauraleipäseosta
ripauksen suolaa
½ dl voisulaa

Täytteeseen tarvitset:
2 munaa
sipulin
nokareen voita
400 g naudan jauhelihaa
1 dl isoja kaurahiutaleita
2 dl vettä
suolaa
valkopippuria

Lisäksi tarvitset:
1 l auringonkukkaöljyä

Tee näin:
Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi. Kaada maito kulhoon ja murustele joukkoon hiiva. Lisää kulhoon jauhot, suola ja voisula. Sekoita hyvin.

Alusta taikinaa kunnes se alkaa irrota käsistä. Peitä kulho ja anna taikinan kohota puolisen tuntia.

Keitä munat. Kuori ja pilko ne pieniksi kuutioiksi.

Kuori ja pilko sipuli. Paista sipulisilppua ja jauhelihaa nokareessa voita pannulla.

Ripottele kaurahiutaleet jauheliha-sipuliseokseen ja sekoita hyvin. Lisää vesi, suola ja pippuri. Anna täytteen pöhistä kohtalaisella höngällä, kunnes vesi on haihtunut.

Lisää lopuksi kananmunakuutiot täytteeseen. Anna jäähtyä.

Vaivaa taikinaa ja pyörittele siitä pötkö, jonka halkaisija on noin viisi senttiä. Leikkaa pötkö 20 osaan.

Kauli palat pyöreiksi ja sivele niiden reunoille hiukan vettä. Laita jokaisen pylpyrän keskelle pari ruokalusikallista täytettä.

Käännä taikinan reunat vastakkain ja painele saumakohdat hellävaroen kiinni. Anna piirakoiden kohota vartin verran.

Kuumenna öljy kattilassa. Uppopaista lihapiirakat kauniin ruskeiksi ja nosta ne pois kattilasta reikäkauhalla. Laita lihikset keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päälle, että ylimääräiset öljyt imeytyvät pois.

2 kommenttia:

Paula kirjoitti...

Kuulostaa todella herkulliselta! :P Nam. Sasinpa sen ensimmäisen kerran joskus aikaiseksi itse tehdyt lihapiirakat.

Jaana kirjoitti...

Näistä lihiksistä tuli itse asiassa aika onnistuneita (no mistäpä ei uppopaistamalla tulisi hyvää?), eivätkä ne loppujen lopuksi ole mitenkään erityisen hankalia tehdä. Rohkeasti kokeilemaan vaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...