11. marraskuuta 2012

Tribuutti lapsuuden sankarinorsulle

Taas täällä tehdään sponssipöperöä eli ohjeessa mainitun liköörin sain Wennercolta pyytämättä, mutta hieman yllättäen. Kaurahiutaleet taas vastaanotin kaurahaasteen (johon tämäkin herkku osallistuu) puitteissa. Muut kamat olen maksanut itse.

Kerroin jo aiemmissa kisapostauksissa, että minulle tutuin kauran käyttökohde ovat kauralastut. Ne olivat helppoutensa vuoksi lapsuuden ensimmäisiä leivontakokeiluja, joita tehtiin aina kavereiden kanssa koulun jälkeen, jos teki mieli jotain imelää.

Lahjapullon perspuolen etiketistä luin, että elefantit fanittavat liköörin tykötarpeena käytettyä marula-hedelmää. Tästä rakentui aasinsilta kauralastuja varhaisempaan lapsuuteen, jolloin lempikirjojani olivat Babar-norsun seikkailuista kertovat opukset.
No siitä se ajatus sitten lähti lentämään ja synnytin eilisille ruokavieraille jälkkäriksi Babarin hätävaran. Se on huimasti tuunattu versio pappilan vastaavasta, jonka valmistusta tuli niin ikään harjoiteltua tenavampana.

Tämä oli tooooodella hyvää, joskin melko makeaa (paitsi että erään seurueemme jäsenen mielestä ei ollut, mutta me muut epäilimmekin, että hänellä on kimalaisen aineenvaihdunta). Jälkiruokaan saat helposti makuvaihtelua maustamalla juusto-kermaseoksen jollain toisella liköörillä tai halutessasi alkoholittomalla nesteellä.

Reseptin mukaisesta satsista tulee parisenkymmentä kauralastua eli varsinaisista jälkkäriannoksista ylijäävät keksit voi nakerrella ihan pelkiltään.
Kauralastuihin tarvitset:
80 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 dl isoja kaurahiutaleita
munan
2 rkl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Lisäksi tarvitset:
2 dl kermaa
1 dl tomusokeria
250 g mascarpone-juustoa
1 dl Amarula-likööriä

Tee näin:
Laita uuni kuumenemaan 175-asteiseksi.

Sulata voi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä. Sekoita joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Anna sokereiden sulaa voihin.

Lisää kattilaan kaurahiutaleet, muna, jauhot ja leivinjauhe. Sekoita hyvin.

Nostele taikinasta kahden teelusikan avulla melko pieniä kekoja leivinpaperoidulle uunipellille. Jätä kasojen väliin reilusti tilaa, sillä lastut leviävät uunissa kuin Jokisen eväät.

Paista lastuja 8-10 minuuttia kunnes ne ovat kullanruskeita. Anna lastujen jäähtyä hetki pellillä ennen kuin nostat ne tasaiselle alustalle kovettumaan kunnolla.

Sähkövatkaa kerma ja tomusokeri kulhossa hyvin löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon juusto ja likööri. Vatkaa ainekset sekaisin, mutta varo ettei seoksesta tule tönkköä.

Kokoa annokset laittamalla lasiin vuorotellen murusteltuja kauralastuja ja kerma-juustomöhnää. Tarjoa heti.

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Eläköön kuningas Babar! :)

Ihana hätävara.

Jaana kirjoitti...

Tuosta tuli aikas hyvää.

Ja Babar on parhautta! Repaleisiksi luetut kirjat ovat edelleen tallessa ja ne ovat suurimpia aarteitani ♥

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...