3. tammikuuta 2013

Kilinkolinlihapullat

Näitä mustatorvisienilihapullia minun on ollut tarkoitus tehdä siitä saakka, kun ne ilmoitettiin Vatsasekaisin kilinkolin-blogista viime elokuiseen sienihaasteeseen. Eilen pääsin jo melkein laittamaan käteni taikinaan, mutta sitten tulikin akuutti tarve kokata jauhelihakastiketta.

No tuunasinko alkuperäisreseptiä? Toki, koska kesäsipulinvarsia ei ollut saatavilla (korvasin ne purjolla) ja tuore timjami unohtui harmillisesti ostoslistalta (en pannut kuivattua korvikkeeksi). Soijakastiketta en lorotellut taikinaan enkä soossiin, josta jätin vehnäjauhotkin pois. Mustatorvisienet olivat kuivattua kamaa ja käyttämäni keittiöalkohooli oli sherryä. Ja pannulla paistoin enkä uunissa.
Työstin lihapullia puoli annosta, sillä sen verran lihaa oli jäljellä eilen sulattamastani puolen kilon kalikasta, joka on jauhettu Metsäojan tilan ylämaankarjan edustajasta. En tiedä, oliko kaverilla nimeä, mutta sen tiedän, että ennen lihapulliksi päätymistä tyyppi sai käyskennellä pitkin tantereita ja syödä heinää.

Normi-Dijon oli myös päässyt loppumaan, joten sekoitin lihapullataikinaan Chablis'lla ja huhtasienillä maustettua sinappia, joka on ihan killerihyvää. Erinomaisia olivat itse lihapullatkin, näitä tulee takuulla tehtyä uudestaan! Ohjeen mukaisista määristä saa pyöriteltyä 10 keskikokoisehkoa palleroa.
Tarvitset:
1 dl kuivattuja mustatorvisieniä
vettä
muutaman sentin pätkän purjon vihreää osaa
valkosipulinkynnen 
voita 
200 g (luomu)naudan jauhelihaa
1 tl Dijon-sinappia 
lirauksen kermaa
suolaa
mustapippuria 

Kastikkeeseen tarvitset:
lorauksen sherryä
1 dl kermaa

Tee näin:
Laita sienet likoamaan runsaaseen veteen ainakin pariksi tunniksi. Kun sienet ovat pehmenneet, puristele niistä liotusvedet pois (nestettä ei kannata heittää pois, sen voi käyttää vaikka risottoon).

Silppua sienet, purjo ja valkosipuli. Freesaa silppuja (säästä osa purjosta koristeeksi) voissa pannulla, kunnes loputkin nesteet ovat haihtuneet sienistä. Anna jäähtyä.

Sekoita jauhelihaan sinappi, kerma sekä kaksi kolmasosaa sieni-sipuliseoksesta. Mausta taikina suolalla ja mustapippurilla.

Pyörittele taikinasta kostein käsin lihapullia ja paista ne voissa pannulla.

Poista kypsät lihapullat pannulta. Paista loppua sienisilppua pannulla hetken verran. Kaada joukkoon sherry ja kerma. Anna kastikeen kiehua kasaan ja palauta lopuksi lihapullat pannulle. Koristele purjolla, jos siltä tuntuu.

2 kommenttia:

Anna-Mari kirjoitti...

Mulla olis kaapissa kuivattuja suppilovahveroita...kävisköhän ne? Pakkasessa olis rotukarjan jauhelihaakin ja tää ohje vaikuttaa herkulta! :P

Jaana kirjoitti...

Uskoisin että mitkä tahansa kuivatut (tai tuoreet) sienet sopivat lihapullataikinatarpeiksi loistavasti!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...