5. tammikuuta 2013

Päivän salaatti

Parsakaali on mahtava vihannes ja mielestäni parasta siinä on nimenomaan varsi. Ovat kukinnotkin toki hyviä, mutta varressa on oma viehätyksensä, joskin se vaati yläpäätä hiukan pidemmän kypsennysajan. Pois niitä ei kannata missään nimessä heittää.

Varsia voi mainiosti vedellä myös raakana vaikkapa rouskuvan rapsakan broccoli slaw'n muodossa. Bongasin mahtisalaatin ohjeen Food&Wine-lehden verkkosivuilta ja siitä taisi tulla ensikokeilulla slaw-suosikkini.

Tämänkertaiset tuunaukseni olivat perin pieniä, mutta myös tykötarpeiden määrä oli snadisti vähäisempi kuin alkuperäisreseptissä. Pelkkien auringonkukansiementen sijasta villiinnyin sirottelemaan salaattiin siemensekoitusta, jossa oli myös kurpitsan- ja pinjasiemeniä. Lirautin soossiin myös pikkuisen seesamiöljyä, koska se on hyvää ja ajattelin sen sopivan kastikkeen muihin makuihin.

Ja sopihan se, itse asiassa aivan järjettömän hienosti! Broccoli slaw toimii mukavasti lihan tai kalan (kuvassa kaistale loimulohta) lisukkeena, mutta sitä voi haarukoida tuulensuojaan ihan pelkiltäänkin.
Tarvitset:
500 g parsakaalin varsia
ison porkkanan
kevätsipulin
tuoretta korianteria
auringonkukan-/kurpitsan-/pinjansiemeniä

Kastikkeeseen tarvitset:
3 rkl majoneesia
1 rkl riisiviinietikkaa
1 rkl öljyä
tuoretta inkivääriä
suolaa
mustapippuria
lirauksen seesamiöljyä

Tee näin:
Leikkaa parsakaalin varret ja porkkana ohuiksi julienne-suikaleiksi. Suikaloi myös kevätsipuli ja silppua korianteria sen verran kuin mielestäsi on kohtuullista.

Sekoita kulhossa majoneesi, etikka ja öljy keskenään. Raasta soossin joukkoon noin teelusikallisen verran inkivääriä. Mausta kastike suolalla, pippurilla sekä lirauksella seesamiöljyä.

Lisää parsakaalit, porkkanat, kevätsipuli ja korianterisilppu kastikekulhoon. Sekoita hyvin ja koristele haluamillasi siemenillä.
Ruokabloggaajat taikoivat toukokuussa 2012 hävikkiä herkuiksi, mutta ajaton teema elää ja voi yhä hyvin Facebookissa.

13 kommenttia:

sauvajyvänen kirjoitti...

Vau miten loistava idea! Minä olen esim. marjaisiin salaatteihini pilkkonut ne mukaan, ja sitten loput käyttänyt liemiin, mutta tosiaan niitä voisi käyttää ihan sellaisenaan. Tämä idea oli kyllä päivän piristys!

Heidi - Kärähtäneet kirjoitti...

Tosi kiva idea! Mä fanitan myös nimenomaan niitä parsakaalin varsia :)

Tusla kirjoitti...

Minä kuulun taas niihin, jotka pitävät nupuista. Mutta tämä kuulostaa aivan oivalliselta. Kaali ja majoneesi, no ne nyt vaan ospivat yhteen. :)

Sini kirjoitti...

Broccoli slaw! Mikä nerokas idea! Taistelen tässä keittiöön juoksemista vastaan, ainekset olisivat kaapissa ja tuo kuulostaa järjettömän hyvältä! Pakko kai siis testata! :D

Päivi / Kokkeillaan kirjoitti...

No johan iski! Minä olen sosekeittoihin niitä käyttänyt, mutten ole tajunnut mitään tällaista tehdä. Menee kokkeiluun :)

Jaana kirjoitti...

sauvajyvänen, kiitos :-) Itselläni varret päätyvät harvoin liemiaineiksi, sillä pilkon ne pienemmiksi ja kypsyttelen syötäviksi hiukan pidempään kuin kukintoja.

Heidi, minusta varsissa on jotenkin enemmän makua kuin kukinnoissa. Pidän myös varsien rakenteesta.

Tusla, tykkään mä kukinnoistakin :-) Olen kanssasi samaa mieltä kaalin ja majoneesin korkeamman tason keittiössä solmitusta rakkausavioliitosta ♥

Sini, maltoitko mielesi vai joko kokeilit?

Kotiharmi, tykkäät tästä taatusti!

Jael kirjoitti...

Musta se varsi on melkein paras osa.En koskaan heitä sitä menemään vaan kuorin kovat osat pois ja sitten se on namia:)

Sini kirjoitti...

No en tietenkään malttanut (minäkö muka kärsimätön?), vaan tein heti eilen illalla tuota. Olipa muuten aika tosi hyvää! Eipä tule vastaisuudessa heitettyä parsakaalin varsia enää pois...

Jaana kirjoitti...

Yaelian, samaa mieltä :-)

Sini, hyvä kun teit ja kiva että tykkäsit!

Arietta kirjoitti...

Näyttää hyvältä!

Jaana kirjoitti...

Arietta, kiitos! Hyvin toimii mobiilikommentointi ;-)

*** kirjoitti...

Kiinalaisessa ruoassa ne mystisen hyvät, rapean rouskuvat valkoiset kiekot ovat juuri kuorittua parsakaalin vartta. :)

Jaana kirjoitti...

***, ne mystiset valkoiset kiekot voivat olla myös vesikastanjoita :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...