31. maaliskuuta 2013

Synttärichiliä

Parin viikon takaista syntymäpäivääni juhlittiin Postres'ssa illastamisen lisäksi myös epäformaalimmin. Ikiaikainen kafruni, joka on minua neljä päivää vanhempi, saapui kylään Corona-kassi kilisten ja minä hämmensin meille valtavan sammiollisen chili con carnea.
Tämä Jamie Oliverin chiliresepti ehti muhia arkistossani tätä-täytyy-kokeilla-osastolla aika pitkään, ja nyt sain sitä vihdoin tehtyä. Tuunasin ohjetta lisäämällä tykötarpeisiin vihreitä chilejä ja lisukkeisiin manchego-juustoa. Sapuskasta tuli sen verran hyvää, että jatkossa valmistan chilini aina tällä tavalla.

Lihana käytin Metsäojan tilan mahtavan makuista Highland-nautaa. Pavut kippasin pataan suoraan purkeista. Ne ovat tosi kätsyjä hätävaroja silloin, kun kuivattujen papujen liotteluun ei ole aikaa (lue: kun en taaskaan muistanut laittaa papuja ajoissa turpoamaan).
Pelkkä soossikin oli hyvää, mutta lisukkeiden kanssa se nousi ihan uusiin sfääreihin.
Jälkkäriksi söimme Niia's Cupcakes-suklaakuppikakut appelsiinikuorrutuksella, jota olikin ihan älyttömän paljon. Koristelin leipomukset paperipäivänvarjoilla, joista toinen päätyi illan aikana teipatuksi kirjatukena toimivan Lenin-patsaani käteen. Asiaan liittyvät läheisesti myös vaaleansininen Tupperware-munankohotin sekä Pahkasian Savo-Karjalan matkaopas, joten eipä siitä sen enempää kuin että lystiä oli.
Chili con carneen tarvitset:
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
2 sellerinvartta
2 paprikaa
2 vihreää chiliä
oliiviöljyä
2 tl savustettuja chilihiuteleita
1 tl jeeraa
kanelitangon
suolaa
mustapippuria
2 rkl balsamiviinietikkaa
285 gramman purkki kikherneitä (josta kikherneitä 170 g)
285 gramman purkki kidneypapuja (josta kidneypapuja 170 g)
390 g tomaattimurskaa
2 dl vettä
500 g naudan jauhelihaa

Lisukkeiksi tarvitset:
tuoretta korianteria (varret chiliin!)
maustamatonta jogurttia
limelohkoja
raastettua manchegoa

Tee näin:
Pilko kuoritut sipulit ja valkosipulit ja porkkanat sekä sellerinvarret pieniksi kuutioiksi. Leikkaa paprikat isohkoiksi paloiksi ja chilit (siemenineen) pienemmiksi paloiksi.

Kuumenna oliiviöljy isossa kasarissa. Freesaa kuivattuja chilihiutaleita ja jeeraa hetki öljyssä. Lisää joukkoon pilkotut kasvikset ja kanelitanko. Kypsennä hämmennellen muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla, pippurilla ja etikalla.

Lisää kasariin kikherneet, kidneypavut, tomaattimurska ja vesi. Sekoita hyvin.

Lisää joukkoon jauheliha sekä pilkotut korianterin varret. Sekoita ja anna ässehtiä miedolla lämmöllä puolisentoista tuntia. Hämmennä soossia välillä ja lisää tarvittaessa vettä.

Tarkista lopuksi suola ja muut maut. Tarjoa chili riisin ja lisukkeiden kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...