22. kesäkuuta 2013

Juhannusrisotto

Suomalaisiin juhannusperinteisiin kuuluu grillata lihaa ja hukkua sepalus auki. Tänä vuonna taisin onnistua välttämään molemmat traditiot. Uuden sadon perunoita sekä mansikoita sen sijaan on tullut vedettyä niin sanotusti koko rahalla.
Pottuja syötiin voin ja graavatun siian kanssa sekä salaatissa, johon laitoin myös parsaa ja kikherneitä. Mansikoita on naposteltu ihan sellaisenaan ja kermavaahdon kera. Ähkyä liudennettiin siemailemalla Jallua* snapsilaseista, joita koristavat Puolan kuninkaiden kohokuvat.

Tämän juhannuksen ehdoton ruokahitti oli kuitenkin mahtavan makuinen ja värinen porkkanarisotto, jonka ohjeen löysin Food & Wine-sivustolta.

Tavoilleni uskollisena tuunasin reseptiä pikkuisen korvaamalla herneet porkkanoilla ja kanaliemen kasviliemellä. Lisäsin risottoon myös huumaavan tuoksuista tillisilppua, koska se sopii mielestäni porkkanoiden kaveriksi hämmentävän hyvin.
Porkkanarisottoon tarvitset:
4-5 pientä porkkanaa
voita
1 l kasvislientä
5 dl porkkanamehua
pari kesäsipulia
2 rkl oliiviöljyä
4 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
2 rkl valkoviinietikkaa
1 dl raastettua Parmesania
muutaman tillinoksan
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Pilko porkkanat melko pieniksi kuutioiksi. Sulata paistinpannulla nokare voita ja lisää mukaan porkkanakuutiot. Anna niiden kypsyä hieman miedossa lämmössä.

Kaada kasvisliemi ja porkkanamehu kattilaan. Kiehauta seos ja pidä se lämpimänä.

Pilko sipulit pieniksi kuutioiksi.

Kuumenna öljy kasarissa ja freesaa sipulisilppua öljyssä muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon riisi. Hämmentele seosta, kunnes riisit alkavat olla läpikuultavia.

Lisää riisikasariin viini ja etikka. Anna pöhistä kunnes nesteet ovat haihtuneet.

Sekoita riisin joukkoon kasvislientä pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Jatka liemen lisäilyä kunnes riisit ovat al dente ja kasarissa oleva neste on kermaisen paksua.

Lisää kasariin juustoraaste, silputtu tilli, nokare voita sekä porkkanakuutiot. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin ja tarjoile heti.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toimisiko tillin sijaan salvian kanssa? Meillä lasten ehdoton lempiruoka on porkkanapasta: pannulla ruskistetaan reilu nokare voita, joukkoon silputaan tuoretta salviaa ja lopuksi kuorimaveitsellä vuoltuja porkkanalastuja sekaan hautumaan hetkeksi. Pasta sekaan ja pikaruokagourmet on valmista.

Jaana kirjoitti...

Varmasti toimisi! Myös rakuunaa voi käyttää, sehän on yrteistä sellainen porkkanan klassikkokaveri.

Tuota teidän tenavien suosikkipastaa täytyy kyllä kokeilla, se vaikuttaa herkulta!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...