12. syyskuuta 2013

Paahteinen makupari luomuviinille

Viime aikoina blogin sähköpostilootaan on tipahdellut useita reseptikilpailukutsuja. Kaikkiin en valitettavasti ehdi osallistumaan, koska vapaa-aikani on tänä syksynä kroonisesti kortilla ja marraskuullekin pukkaa kesälomareissua Australiaan. 

Matkan ennakkofiilistelyjen nimissä päätin lähteä mukaan kisaan, jonka ideana oli kehitellä kasvisruoka, joka sopisi yhteen Jacob’s Creek Earth.Vine.Grape Organic Chardonnay-luomuviinin kanssa. Kuvissa vilkkuva pänikkä ja siitä ruokaan loroteltu viini on siis saatu lahjaksi kilpailun järjestäjältä, muut tykötarpeet on ostettu omilla rahoilla.

Viinin rypälelaji kuitenkin hiukan huolestutti, sillä luulin juoneeni Chardonnay-kiintiöni täyteen reilut kymmenen vuotta sitten (no Chablis'ta ei lasketa). Tämä viini onnistui yllättämään positiivisesti, sillä sen kohtalaisen hapokkaan ja kirpsakan ensipuraisun jälkimaussa tammikypsytys tuntui mukavasti.

Tartuin kiinni tammiseen jälkimakuun ja paritin sille loppukesän mehevillä paprikoilla maustetun risoton. Ripsuttelin paahdettuun paprikarisottoon myös hiukan sitä lempeämpää savupaprikajauhetta, joka syvensi paahdetuista paprikoista surratun soseen makua juuri sopivasti.  
Risotto täyttää kasvisruokakriteerin, mutta vegaaneille se ei passaa, koska siinä on voita ja juustoa. Voin voi toki korvata oliiviöljyllä, mutta parmesania ei voi korvata millään. Siis minun mielestäni.

Syötin risottoa ja juotin kisaviiniä myös kahden ruokabloggaajaleidin muodostamalle testiryhmälle.  Hannan sopan Hanna määritteli sapuskan "umamiseksi" ja santsasi sitä niin monta kertaa, että sekosin laskuissa. Soul Kitchenin Anna puolestaan meni risotosta sen verran sekaisin, ettei ollut kykenevä kuvailemaan sen makua termiparia "hirveen hyvää" laveammin. Molempien daamien mielestä risotto sopi viinin kaveriksi oivallisesti.
Tarvitset:
3 punaista paprikaa
2 salottisipulia
50 g voita
2 tl savupaprikajauhetta
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
1½ l kasvislientä
parmesania
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Paahda paprikat mustiksi 200-asteisessa uunissa. Laita paahtuneet paprikat pussiin jäähtymään. Kuori jäähtyneet paprikat ja sauvasekoita paprikafileet muhjuksi.

Silppua sipulit.

Sulata voi kattilassa ja mausta se savupaprikajauheella.

Freesaa sipuleita voissa muutaman minuutin ajan. Lisää joukkoon riisit ja hämmennä, kunnes riisit muuttuvat läpikuultaviksi.

Kaada joukkoon valkoviini ja anna sen pöhistä haihduksiin.

Lisää kattilaan kasvislientä pienissä erissä koko ajan riisejä sekoittaen.

Kun riisit ovat lähes kypsiä, lisää joukkoon paprikasose. Sekoita hyvin.

Lisää kattilaan parin desin verran raastettua parmesania. Mausta risotto suolalla ja pippurilla. Valmiin risoton tulisi olla koostumukseltaan kuin kermaista, löysää puuroa ja riisien tuisi olla kypsiä, mutta napakoita.

Raasta yksittäisten annosten päälle vielä hieman parmesania.

6 kommenttia:

Helinä kirjoitti...

Testasin! Mieletöntä herkkua, kiitos! Luulisi tällä kisavoitto irtoavan!

http://grillataanjachillataan.blogspot.fi/2013/09/paahteinen-paprikarisotto.html

Jaana kirjoitti...

Mahtavaa, mukava että maistui! Tuo mainitsemasi chorizo-lisäys voisi muuten toimia tässä ihan loistavasti, täytynee testata itsekin.

Kisareseptejä pääsee äänestämään vissiin loppuviikosta. Laitan sitten äänestyspaikan tiedoksi ;-)

Anonyymi kirjoitti...

Taivaallinen ohje!! Kiitos!

Jaana kirjoitti...

Ole hyvä, Anonyymi! Pitääpä tehdä tätä taas kohtapuoliin itsekin :-)

casa lime & life kirjoitti...

Tämä on niin hyvä ohje, tehdään tätä usein ja kaveriksi kampasimpukoita! Loistava!

Jaana kirjoitti...

casa lime & life, kiitos :-)

Kampasimpukat sopivat risoton kaveriksi varmaan tosi hyvin, kiitti vinkistä!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...