14. lokakuuta 2014

Parempi luomujauhelihapyy pivossa...

...kuin kymmenen suojakaasujauhelihapyytä oksalla - vai mitenkäs se sananlasku menikään?

Kotitila.fi:n järjestämän lihakisan aikaisempien kierrosten tähti oli possu, jota sekä grillattiin että valmistettiin sadonkorjuun hengessä. Kolmannessa erässä pääosassa on Pargas Gårdin luomuanguksen jauheliha, joka eroaa aistinvaraisesti arvioiden teollisesti tuotetusta ja pakatusta jauhelihasta kuin yö päivästä. Luomujauhelihaa paistettaessa pannun pohjalle ei myöskään kerry mitään mysteerinesteitä.

Kilpailusapuskaa pähkiessäni tiesin heti, että en halua tuhota jauhetun lihan omaa makua, mutta tahdoin silti tuoda settiin vähän twistiä ja kirpakkuutta. Siitä se idea sitten lähti ja syntyivät jauhelihapyyt kukkakaaliriisillä ja pihlajanmarjajogurtilla.

Pitkään tuduu-listallani olleet pyyt voit tehdä joko jauhe- tai kokolihasta (molempien outouden aste eläinlajina on joka tapauksessa liki samalla tasolla sen kummallisen sikanaudan kanssa). Myös pyiden lisuketta, kukkakaaliriisiä, olen halunnut kokeilla currylla maustettuna versiona jo jonkin aikaa. Viimeistelin annoksen etikkaisilla pihlajanmarjoilla terästetyllä jogurtilla ja täytyy myöntää, että aika pirun hyvää tuli!

Ohjeen mukaisesta satsista riittää syötävää neljälle hengelle.
Jauhelihapyihin tarvitset:
400 g jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
keskikokoisen punasipulin
voita

Pihlajanmarjajogurttiin tarvitset:
2 dl turkkilaista jogurttia
3 rkl etikkaan säilöttyjä pihlajanmarjoja
suolaa

Kukkakaaliriisiin tarvitset:
400 g kukkakaalia
pienen sipulin
auringonkukkaöljyä
1 rkl currya
reilusti lehtipersiljaa
suolaa

Tee näin:
Mausta jauheliha suolalla ja pippurilla. Laita maustettu liha jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.

Kuori ja silppua sipuli. Freesaa silputut sipulit voissa miedolla lämmöllä letkeiksi ja läpikuultaviksi. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Anna jäähtyä.

Murskaa pihlajanmarjoja hieman veitsen lappeella. Sekoita murskatut marjat jogurttiin ja mausta seos suolalla. Laita kastike jääkaappiin ässehtimään.

Jaa jauheliha neljään osaan ja taputtele osat ovaalin muotoisiksi kakkaroiksi. Laita kunkin kakkaran keskelle reilu ruokalusikallinen punasipulia ja muotoile kakkaroista pötkylöitä siten, että sipulit jäävät pötköjen sisälle. Jätä lihapökäleet huoneenlämpöön siksi aikaa, kun valmistelet kukkakaaliriisin.

Pilko kukkakaalin kukinnot, varret ja lehdet niin pieneksi silpuksi kuin vain kykenet. Silppuamisen voit tehdä tehosekoittimellakin, mutta homma onnistuu ihan pelkällä veitselläkin. Kuori ja silppua myös sipuli.

Kuumenna öljy pannulla, nakkaa sekaan curry ja hämmentele seosta hetkinen. Lisää pannulle kukkikset, sipulit sekä kourallinen lehtipersiljaa silputtuna. Mausta suolalla. Anna kypsyä miedolla lämmöllä välillä sekoittaen sen aikaa, kun paistat pyyt.

Sulata toisella pannulla nokare voita ja paista jauhelihapyyt kauttaaltaan kypsiksi ja ruskeiksi. Paista pyistä ensin saumapuoli, niin ne pysyvät paremmin pivoss.. eikun koossa.

Kokoa annokset laittamalla lautasille kukkakaaliriisiä sekä tuoretta lehtipersiljasilppua. Asettele pyyt kukkispedeilleen ja peittele ne parilla lusikallisella pihlajanmarjajogurttia.
Osallistun tällä reseptillä Kotitila.fi:n järjestämään Lihaa parhaimmillaan-blogikilpailuun.
Jauhelihan 
olen saanut lahjoituksena järjestävältä seuralta, muut ainekset olen ostanut omilla rahoillani.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...