11. helmikuuta 2015

Jogurttinen rypälepommi

Kolme kafrua kävi viime sunnuntaina luonani brunssilla, jolla tarjoilin sienisapuskoita. Sieniteeman taustalta löytyvät yhden syömävieraista itselleen asettamat tavoitteet, joista numero ysin saavuttamisen palkkio oli, että "Kulinaarimurulan emäntä kokkaa jotain sienistä".

Katoin pöytään mustatorvisienipiirakkaa ja vihreää salaattia, timjamilla ryyditettyä sieni-perunasalaattia, ruisleipää kera herkkutattilevitteen sekä sienimuffinseja. Tavoitehenkilön lisäksi mukana palkinnosta nauttimassa olivat hänen aviosiippansa sekä Valviran (!) virallinen tavoitetarkastaja.
Meinasin ensin tehdä jälkkäriksi kantarellijäätelöä, jonka ohjeen sain Suomen Gastronomien Seuran järjestämästä ja Sasu Laukkosen vetämästä sadonkorjuu-workshopista. Koska aika oli kortilla ja vähän meni pupukin pöksyyn, niin sienijäde vaihtui jogurttipiiraaseen viinirypäle-mustapippurikompotilla.
Pinta olis voinut olla tasaisempikin.
Piiraan ohjeen löysin americcalaisen Bon Appétit-lehden sivuilta. Originaaliohjeessa pohjaan käytettyjen gingersnapsien sijasta murskasin pohjatarpeiksi riistofirman kanelisia Bastonge-keksejä ja koska en löytänyt syvän purppuraisia viinirypäleitä, keittelin kompotin kasaan hiukan hailakamman värisistä tyypeistä.

Täytteen rakenne olisi voinut olla ehkä karvan verran napakampi, eikä kompottikaan ollut siirappisuutensa puolesta mikään tyylipuhdas suoritus. Mutta kyllähän tuo tuntui brunssiseurueelle kelpaavan, koska he sitä halulla söivät.
Pohjaan tarvitset:
5 dl keksinmuruja
2 rkl vehnäjauhoja
2 rkl ruskeaa ruokosokeria
½ tl suolaa
6 rkl sulatettua voita

Täytteeseen tarvitset:
2 tl liivatejauhetta
2 rkl maitoa
9 dl turkkilaista jogurttia
1½ dl sokeria
puolikkaan sitruunan raastetun kuoren
1 dl maitoa

Kompottiin tarvitset:
7 dl siemenettömiä tummia viinirypäleitä
1 dl ruskeaa ruokosokeria
½ dl sitruunan mehua
1 tl jauhettu mustapippuria
ripauksen suolaa

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 160-asteiseksi.

Hienonna keksit koneellisesti tai manuaalisesti. Lisää keksinmuruihin jauhot, sokeri ja suola. Kaada joukkoon voisula ja sekoita kunnes seos muistuttaa märkää hiekkaa.

Painele muruseos leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Paista pohjaa uunin keskiosassa 25 minuutin ajan. Anna pohjan jäähtyä.

Aloita täytteen työstäminen sekoittamalla liivatejauhe ja 2 ruokalusikallista maitoa keskenään. Anna seoksen ässehtiä noin 10 minuuttia.

Sekoita jogurtin joukkoon sokeri ja sitruunankuoriraaste.

Lämmitä desi maitoa ja lisää joukkoon maitotilkassa turvonnut liivatejauhe. Sekoita tasaiseksi.

Kaada maito-liivateseos jogurtin joukkoon ja sekoita hyvin. Kaada täyte jäähtyneelle piiraspohjalle ja anna hyhmettyä jääkaapissa vähintään kahden tunnin ajan.

Valmista kompotti kiehauttamalla kaikki sen tykötarpeet kattilassa. Anna pöhistä reippaalla höngällä kunnes sokeri on sulanut. Anna seoksen pulputtaa miedolla lämmöllä kunnes rypäleet ovat hiukan muhjuuntuneet ja liemi on siirappimaista.

Jäähdytä kompotti hyvin ja tarjoile se piiraan kaverina.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...