30. joulukuuta 2006

Kierrätyskamaa...

...on tämä sitruunarisoton resepti, jonka olen löytänyt britti-isukkien märän unen Nigella Lawsonin keittokirjasta, johon se on puolestaan päätynyt jostain Anna del Conten lukuisista italoruokaraamatuista.

Nigellan kirjassa resepti ola alaotsikon "Lohturuokaa" alla. Ja sitä tämä on! Ajaton hyvän mielen tuoja,samaa sarjaa kuin It's a Wonderful Life-tyyppiset leffat. Capran klassikosta on muuten tehty lyhyt pupuversio keskittymiskyvyttömille nykylapsille.

Omassa suussani sitruuna maistuu sen verran hyvältä, että tuplasin alkuperäisen ohjeen sitruuna-annoksen ja jätin sellerinvarren pois. Mielestäni varsiselleri (vaikka muuten tästä hoikasta Bloody Maryn hämmentimestä pidänkin) vie tältä ruoalta sen sitruunankermaisen pehmeimmän kärjen.

Annan mukaan annoksesta riittää neljälle, Nigellan mukaan kahdelle. Oma arvioni tämän taivaallisen sitruunarisoton riittoisuudesta osuu diplomaattisesti jonnekin rouvien määritysten välimaastoon.
Tarvitset:
2 salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
60 g voita
3 dl risottoriisiä
1 litran kasvislientä
sitruunan raastetun kuoren ja mehun
pari tuoretta rosmariininoksaa tai 1 rkl kuivattua rosmariinia
1 munankeltuaisen
1 dl raastettua parmesania (ja vähän myös risoton pinnalle)
4 rkl kermaa
valkopippuria
(suolaa)

Tee näin:
Pilko salottisipulit pienenpieneksi silpuksi. Ota reilun kokoinen kattila ja kuumenna siinä öljy ja puolet voista. Freesaa sipulisilppua rasvassa, mutta älä polta äläkä anna tarttua pohjaan!

Kuumenna toisessa kattilassa kasvisliemi ja pidä se kiehuvana. Lisää sipulikattilaan riisit. Sekoita hyvin, niin että kaikki riisinjyvät imevät osansa öljystä.

Kaada kerrallaan kauhallinen kiehuvaa kasvislientä riisin joukkoon, sekoita ja anna imeytyä. Hämmentele aina välillä, ettei herkku kärtsää pohjaan. Jatka tätä kunnes riisi on kypsynyt pehmeäksi. Mausta risotto sitruunankuoriraasteella ja rosmariinilla. Ota kattila pois liedeltä.

Sekoita pienessä kulhossa keltuainen, sitruunanmehu, raastettu juusto, kerma ja pippuri. Lisää seos risottoon. Sekoita joukkoon loput voista ja tsekkaa tarvitaanko suolaa.

Lopputuloksen tulee muistuttaa löysää riisipuuroa. Raasta valmiin risoton päälle vielä parmesania ja nauti!‎

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Toimiiko tuo yksinään vai vaatiiko kaverikseen jotain, esim kanaa? Kuulostaa taivaalliselta niin tai näin. :)

Jonna kirjoitti...

Tämä on todella hyvää, rosmariinia en ole tosin kokeillutkaan tässä. Välillä teen version, jossa on tuoretta pinaattia mukana. Pinaatti-sitruunayhdistelmä toimii minusta erinomaisesti

Jaana kirjoitti...

Ano, toimii sekä itsekseen että lisukkeena. Ja snadilla viiveellä näköjään vastailen kysymykseesi :-)

Jonna, kiitos pinaattivinkistä, pitääpä kokeilla!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...