4. helmikuuta 2007

Fredrikan tortut

Taas huomenissa liputetaan merkkimiehelle, vaikka tässä(kin) tapauksessa kaiken takana on nainen. Älkäämme unohtako Fredrikaa, joka mahdollisti merkkimiehuuden pyörittämällä huushollia ja kehittelemällä torttuja Johan Ludvigin syödä. Mikäs siinä on kansalliskirjaillessa, jos olosuhteissa ja eväissä ei ole valittamista!

Kaikki kunnia Johanille, mutta meitsi diggaa enämpi Fredrikaa :-) Varsinkin kun taloudenpidon ohella rouva Runebergilla on myös kirjallisia ansioita.

Mutta Runebergin tortut ovat hyviä, sitä ei käy kiistäminen. Tortut tosin jakavat makumielipiteitä, erityisesti karvasmantelin osalta. Itse kuulun siihen porukkaan, joka tykkää että tortussa pitää karvasmantelin maistua. Ja kostutukseen kelpaa vain punssi. Aivan kuten laskiaispullissa pitää olla mantelimassaa ja kermavaahtoa, hillopullista en niin perusta.

Torttuja vääntäessäni kokeilin ensimmäistä kertaa silikonimuottia. Onkohan muotin silikoni sitä samaa ainetta, josta tehdään tekotissejä baywatchpameloille ja valenaamoja tomcruiseille missionimpossibleissa?

Silikonimuottineitsyyden menetys oli kaikin puolin positiivinen kokemus, suosittelen! Leipomusten kannattaa antaa hieman jäähtyä ennen muotin ylösalasin keikautusta. Sisältö irtoaa muotista pienellä napautukselle eikä mitään tartu kiinni. Ihmemuotteja saa Helsingissä ainakin Chez Mariuksesta.

Ohjeesta riittää taikinaa kahdeksan reiän silikonimuottiin ja tuloksena on söpöjä torttuja.

Taikinaan tarvitset:
100 g voita
1 dl sokeria
1 munan
1-2 tippaa manteliaromia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
½ dl mantelijauhetta
1 tl leivinjauhetta

Kostutukseen tarvitset:
1 dl vettä
1 rkl sokeria
2 rkl punssia

Koristeluun tarvitset:
vadelmahilloa
sokerivesikuorrutusta (1 rkl sitruunamehua, 1-2 rkl vettä, 2-3 dl tomusokeria)

Tee näin:
Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja sekoita hyvin. Mausta tipalla tai parilla manteliaromia.

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ne taikinaan ja sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina muotteihin. Jos käytät erityisiä Runebergin torttumuotteja, ne täytyy voidella & korppujauhottaa ennen taikinan lisäämistä. Muffinsivuoka ja paperiset leivosvuoat toimivat myös.

Paista torttuja noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä ennen kostutusta ja kuorrutusta.

Sulata sokeri kuumaan veteen ja lisää siihen punssi. Valele lientä reippaasti leivonnaisten päälle. Kuiva torttu ei ole ollenkaan kiva asia :-)

Aseta jokaisen tortun päälle vadelmahilloa (lähikaupasta löytyi vadelma-vaniljahilloa, joka osoittautui tosi mukavan makuiseksi). Valmista kuorrutus ja pursota siitä rengas hillosilmän ympärille.

Iso kiitos Fredrikalle & silikonimuottien keksijälle ja herkullista huomista Runebergin päivää kaikille muille!

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...