2. helmikuuta 2007

Secret's in the Sauce

Tulipa hyvä mieli, kun luin Pastanjauhajien tykkäävän blogistani. Tämän Blogistanin kapustanheiluttajien esitaisteluparin innoittamana ajattelin tarjota vieraalleni toista kuulua klassikkoa, caesarsalaattia.

Salaatin syntyhistoria on oppikirjaesimerkki siitä, että yksinkertaisista aineksista saadaan aikaan pieniä ihmeitä. Nyttemmin caesar-kastikekoulukuntia taitaa olla yhtä paljon kuin tekijöitä.

Itse olen höpsähtänyt Anna Bergenströmin Joka kokin keittokirjasta löytämääni ohjeeseen. Kirjassa on paljon muitakin addiktoivia reseptejä, suosittelen lämpimästi.

Soossia tulee tällä ohjeella yllättävänkin reilu satsi. Kastike säilyy muutaman päivän jääkaapissa ellei sitä syödä pois.

Peruscaesarkombinaatio salaatti + kastike + krutongit + juustolastut toimii oivallisesti. Mutta nyt vietettiin tyttöjen iltaa, joten paistoin lisukkeeksi pari kanalinnun rintapalaa.

Klassikkoeväiden turvin onkin hyvä ryhtyä miettimään punasipulihaastetta, johon lähden mukaan tavoitteenani erityismaininta.
Caesar-kastikkeeseen Anna Bergenströmin tapaan tarvitset:
munan
1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl dijon-sinappia
3 sardellia (tai saman verran anjovisfileitä)
valkosipulinkynnen
suolaa
mustaapippuria
noin desin öljyä
2 rkl raastettua parmesania

Salaattiin tarvitset:
2 maustamatonta broilerin rintafilettä
ruukullisen romaine-salaattia
keräsalaatin
krutonkeja
parmesania

Tee näin:
Tee ensin kastike. Keitä munaa kaksi minuuttia,ota se vedestä ja huuhtele nopeasti kylmällä vedellä. Kaiva muna (joka on aika löysää tavaraa) pikkulusikalla kuorestaan kulhoon.

Lisää viinietikka, sinappi, sardellit ja hienonnettu valkosipuli. Sauvasekoita ainekset tasaiseksi. Lisää muutama rouhaisu pippuria ja tarvittaessa suolaa (maista ensin, sardellit ovat suolaisia).

Valuta lopuksi öljy muiden ainesten joukkoon ohuena nauhana koko ajan sauvalla poraten. Kun kastike muistuttaa löysää majoneesia, se on valmista. Sekoita joukkoon vielä raastettu juusto.

Paista brouskufileet pannulla öljyssä, mausta suolalla ja mustapippurilla. Anna jäähtyä hieman ja leikkaa suupaloiksi.

Huuhtaise salaatit ja linkoa ylimääräiset vedet pois. Revi salaatinlehdet reiluiksi paloiksi, lisää noin kolmasosa valmistamastasi kastikkeesta ja sekoittele varoen. Soossi tulee sekoittaa salaattiin juuri ennen ruoka-aikaa, muuten salaatti kostuu ällöttäväksi muhjuksi.

Tee salaatista laakealle vadille peti ja asettele sille brouskupalat sekä krutongit (krutongitkin voisi tehdä itse, mutta nyt laiskotti ja lankesin ostocrostineihin). Vuole pedillä pötköttävien ainesten päälle parmesania ja nauti hyvässä seurassa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tervehdys!Pastanjauhajien innoittamana löysin tänne - ja hyvä niin! Kerropa mistä löydät helposti oikeaoppisia sardelleja? Minä olen kaupasta sun toisesta etsinyt, anjovista kyllä on vaikka muille jakaa, mutta ei sardelleja. Onko ne kylmän vai lämpimän hyllyn kamaa? Ärsyttää,kun aina puhutaan sardellin ja anjoviksen erosta (mm. viimeisimmässä ruoka&viini-lehdessä) ja sitten ikinä en pääse vertaamaan käytännössä....

Jaana kirjoitti...

Moi tiv,

Stockan Herkusta olen ainakin sardelleja löytänyt. Joskus olen ostanut myös tuubissa olevaa sardellitahnaa, joka on tosi riittoisaa. Sardellipitoiset asiat löytyvät säilykepuolelta, samoilta vesiltä kuin sardiinit, makrillit ja tonnikalat. Jos ei löydy, niin henkilökuntaa vaan hihasta kiinni ja tavaraa tilaukseen :-)

Sardelleja kannattaa kysellä myös kauppahallien herkkupuodeista. Minulla on sellainen mielikuva, että ainakin Hakaniemen hallista löytyy (vannomatta kuitenkin paras).

Anonyymi kirjoitti...

Stokkan Herkkuun siis!Sieltäpä kyllä yleensä löytyy kaikki. Ainoa mitä eivät pystyneet taikomaan oli meksikolainen mole-kastike. Säilykepuolelle lähdetään siis tutkimusmatkailemaan - siellä kyllä isot puistatukset aiheuttavat tomaattisardiinit, jotka toivottavasti ovat tuhannen kaukana sardellien makumaailmasta!

Jaana kirjoitti...

Sardellit ja tomaattisardiinit ovat maultaan liki yhtä kaukana toisistaan kuin maksalaatikko ja mansikat :-)

Jos podet sardiinikammoa, niin siedätyshoidapa itseäsi John Westin purkittamilla kaloilla, jotka lilluvat auringonkukkaöljyssä ja jotka on maustettu sitruunalla. Ovat aika hyviä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...