7. lokakuuta 2007

Jaska lentää

Pitkiä työkeikkoja Ruotsissa lusinut ystäväni on ylistänyt tätä pöperöä sellaiselle innolla, että Flygande Jacob piti ottaa koekokkuuseen myös Kulinaarimurulassa.

Kansankodin kummallisen nimisen ruokalajin taustoja on valotettu Raholan sivuilla.

Jaskan vääntöön löytyy helposti ohjeistusta googlaamalla. Omaan luomukseeni napsin vivahteita useista eri resepteistä perusaineksista (broileri, pekoni, banaani, pähkinät) kuitenkaan tinkimättä.

Varioinnnissa voi mennä rohkeasti pidemmällekin. Tämä kaveri kertoo tehneensä ruoasta vegeversion, jossa pekoni on korvattu savustetulla tofulla ja kana bataateilla. Ei liene jaskempaa tuokaan.
Tarvitset:
2 dl (basmati)riisiä
vettä
noin 200 g broilerin rintafileitä
noin 100 g pekonia
banaanin
½ dl chilikastiketta (käytin Lingham's Regularia)
2 dl ruokakermaa
desin suolapähkinöitä

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 225-asteiseksi.

Keitä riisi kypsäksi.

Paloittele rintafileet ja pekonisiivut. Paista pekonit puolirapeiksi pannulla omassa rasvassaan. Lisää broilerinpalat ja kypsennä kauniin värisiksi.

Sijaa uuninkestävään vuokaan peti keitetystä riisistä. Lisää vuokaan pekonit ja broilerit. Kuori ja viipaloi banaanit. Peitä lihabiitit banaaniviipaleilla.

Sekoita ruokakerma ja chilikastike. Kaada seos vuokaan. Kylvä puolivalmiin jaskan ylle vielä suolapähkinöitä. Gratinoi uunin keskiosassa varttitunnin ajan.

8 kommenttia:

Meri, Helsinki kirjoitti...

Jaahas, no se on sitten jauhettava jaskaa täällä vegeversiona kun kerran joku muukin. Koskaan ole tällaisesta kuullutkaan, mutta savutofulle pohdin juuri tänään uusia käyttötapoja. Kuopion Isä Camillon ravintolassa sitä oli kuulema tarjottu mm. tapenaden kanssa, sekin kiinnostaa. Oli ilmeisen hyvää.

Ja Tanskasta toin aivan mahtavan muhkean ja makoisan kuminajuuston, voisin melkein elää sillä! Muutenkin oltiin hyvillä ruoilla koko reissu, mm. sorsaa, neitsutrapuja, monnia ja tarte tatinia plakkaris. Ei paha ;-)

Anna kirjoitti...

Mulla on ollut viime aikoina jostain syystä outo himo hedelmäisiin pääruokaresepteihin. Niiden näkeminen aiheuttaa lämpimän sykäyksen sisimmässä. Kun vielä luin Rahola-linkistä tämän ruokalajin ihastuttavan tarinan (näin heti silmissäni ruotsalaisen kansankodin, perhepäivällisen ja teryleenihousut), en voi muuta sanoa kuin että kiitos loistovinkistä!

Polkkapossu kirjoitti...

Mitä mitä mitä? Kummallisuudet on aina kiehtonu ylilujaa, mutta Jaskan lentomatka on menny ihan ohi siipien. Puhumattakaan neitsutravuista :)

Rosmariini kirjoitti...

Meitsi pääsi aikanaan Lentävän Jaskan avulla eroon siihen saakka sitkeästi vaivanneesta kanaruokakammosta. Vähänkö oli makoisaa! Sen jälkeen laadinkin sitten Jaskaa sen verran usein, että kyllästyin siihen lopulta kokonaan. Ainesosiltaan oma ohjeeni taisi olla vähän erilainen, tai ainakin siitä on jäänyt mieleeni vähän tomaattisempi kuva.

Pakko testata jolloinkin, miltä muona maistuisi näin monen vuoden jälkeen.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä on pakko kokeilla. On sen verran jännittävä eväs. Siis sitten kunhan keksin miten saan kaasu-uunin päälle.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Hehe no ne neitsyet olivat tanskaksi jungfru krab tms. (en nähnyt kirjoitettuna, ruoat tilannut vain raportoi) enkä ole jaksanut kuukkeloida, että mitä ne oikeasti ovat. :-) Että jos tiedätte niin kertokaa!

Jaana kirjoitti...

Onpas täällä porukkaa!

Muuli, Danskan tuliaisjuusto on varmasti hyvvää! Ja noihin neitsyiden krapuihin haluan kyllä ehdottomasti tehdä lähempää tuttavuutta :-D

Anna, kansankoti kaipaa teryleeniä!

Polkkis, lennä Jaskan kanssa - takaan että et pety!

Rosmis, tomaattisuutta Jaskaan saisi varmasti ketsuppipohjaisella kilisoossilla. Tai sitten ihan vaan tomaateilla :-)

Satujatar, Jaska on MELKEIN yhtä hyvää kuin tilliliha!

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos reseptistä! Tein tänään etittyäni jotain uutta kanajuttuu, ja tätä kehuttiin PALJON! Äitini itseasiassa kysyi että mistä ohje, ja pyysi kiittämään sydämmellisesti :D Banaanit ja pähkinät toivat jotain tosi jännää hedelmäistä, vaikka aluksi ihmeteltiin.
En ollut varma monellekko annos oli, mutta tuplasin- ajatus oli että jäisi, mutta nälkäinen viiden hengen suursyömäriperhe veti koko vuuallisen hetkessä ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...