11. lokakuuta 2007

Kali órexi!

Kävin kartuttamassa sivistystäni kreikkalaisesta ruoasta ja viineistä Akis Stabouliksen kurssilla. Miehen jutustelua kreikkalaisesta ruokakulttuurista ja siihen liittyvistä nyansseista olisi kuunnellut mieluusti pidempäänkin.

Ruokapuolella to do-listalla oli ehania herkkuja moussakasta filotaikinoitujen karitsanfileiden kautta saksanpähkinäkakkuun ja jogurttihyytelöön (taas uusi käyttötapa partaäijälle). Ylihyviä olivat myös tomaattikroketit, joiden ohje ohessa.
Tarvitset:
puolikkaan kesäkurpitsan
suolaa
250 g aurinkokuivattuja tomaatteja (ei marinadissa)
3-4 kevätsipulia
tuoretta minttua
2 rkl vehnäjauhoja
munan
100 g fetajuustoa
50 g kefalotyrijuustoa
oliiviöljyä

Tee näin:
Raasta kesäkurpitsat, mausta suolalla ja anna valua siivilässä. Leikkaa tomaatit kuutioiksi. Pilko kevätsipulit ja tuuhea tupsu minttua. Puristele kesäkurpitsaraasteesta kaikki nesteet pois ja sekoita ainekset.

Lisää kasviksiin vehnäjauhot, muna sekä hienonnettu feta ja raastettu kefalotyri (jonka voit korvata emmentalilla). Sekoita hyvin ja anna ässehtiä tunnin taikka kaksi.

Paista pannulla oliiviöljyssä koepala. Tarkista koostumus (liian löysää massaa voi ottaa kiinni lisäämällä vehnäjauhoja) ja suolaisuus.

Muotoile pikku pihveiksi ja paista pannulla kuumassa oliiviöljyssä. Nauti tsatsikin (kelpo ohje löytyy esim. partaäijäpurkista) ja hyvän leivän kanssa.

Viineistä minun suuhuni parhaiten sopi gewürztraminer-tyyppinen moscophllero-rypäleistä tallottu viini (jota ei harmi kyllä saa pitkäripaisesta).

Lokakuun ruokahaasteessa ollaan muuten niin ajan hermolla että ihan huimaa! Nokkelimmatpokkelimmat varmasti jo huomasivatkin, että tämänpäiväisen Hesarin Ruokatorstai-osio oli omistettu lähes täysin suklaalle. Käy siellä kurkkimassa vinkkejä omaan haastepostaukseesi.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oijoi mikä kurssi :p Nuo tomaattikroketit on hyvettä! En muista saaneeni niitä muualla kuin Santorinilla, lienee ainakin sen saaren erikoisuuksia... Täytyy laittaa ohje heti kokeiluun.

Jaana kirjoitti...

Kokeile ihmeessä tomaattikroketteja, ne olivat ylihyviä! Itse en ole päässyt vielä(kään) paikan päälle maistelemaan kreikkalaisia ruokia, vaikka ystäväni asui reippaan kymmenen vuoden rupeaman Kreetalla. Suomessa piipahtaessaan hän toi tuliaisiksi oliiveja, oliiviöljyä, juustoja ja oman puun sitruunoita. Olisiko vähän ihanaa, jos pihalla kasvaisi sitruunapuu?

Meri, Helsinki kirjoitti...

Onko tää orexi-juttu hyvän ruokahalun toivotus vai jotain muuta? Ihan tarkistan ennen ku lähen huutelee kylille.

Jaana kirjoitti...

Sitä orexilla tarkoitetaan.

Muillakin kielillä voi opetella toivottamaan hyvää ruokahalua :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...