27. heinäkuuta 2008

Yksi vai kaksi teetä?

Jotkut sanovat fatoush, toiset taas fattoush. Toisaalta on ihan sama, miksi tätä Lähi-Idästä lähtöisin olevaa salaattia kutsutaan, sillä se vie kielen mennessään.

Fatoushin perusraaka-aineet ovat tuttuja, mutta perinteiseen vihersalaattiin verrattuna salaatin tekee mielenkiintoiseksi sen kastike. Soossiin nimittäin laitetaan sumakkia.


Harry Potter-kirjoista karanneelta kuulostava sumakki on puu, jonka kuivattuja ja jauhettuja marjoja käytetään mausteena. Jauheen maku on hapan ja siitä joko pitää tai ei. Minä pidän.

Lisäksi Raholan setä tietää kertoa, että sumakin serkku on cashew. Hyviä tyyppejä siis molemmat.

Tarjoilin fatoushia hellepäivän illallisvieraalleni alkupalana. Pääruoaksi uuni paistoi voittoisaa rosmariiniankkaa ja jälkkäriksi tohotin meille crème brûléet, joiden pohjalle kätkin vaniljaista raparperisosetta. Herkkua!

Palanpainikkeina normaalit ruokajuomat. Terveiset muuten Soppakellariin vinkeästä viinivinkistä - tästä tykättiin etikettiä myöten :-)


Salaattiin tarvitset:
pitaleivän
tilkan oliiviöljyä
Romaine-salaattia
kirsikkatomaatteja
puolikkaan kurkun
pienen punasipulin
puoli puskaa minttua
puoli puskaa korianteria

Kastikkeeseen tarvitset:
valkosipulinkynnen
1 tl sumakkia
puolikkaan sitruunan mehun
½ dl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Tee näin:
Paloittele pitaleipä suupaloiksi. Paista palaset rapeiksi pannulla tilkassa oliiviöljyä.

Kumoa leipäpalat kulhoon. Lisää revitty salaatti, puolitetut tomaatit, viipaloitu kurkku, renkaiksi leikattu sipuli sekä hienonnetut yrtit.

Pilppua valkosipulinkynsi atomeiksi ja sekoita se muiden kastikeainesten kanssa. Lisää soossi salaattiin. Syö heti.

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Kiva, että strutsi-emu-viini maistui teillekin. :) Onko täydellinen brulee-ohje jo löytynyt?

Jaana kirjoitti...

Maistui. Hyvää oli myös brûléen kanssa juotu pirskahteleva & persikkainen valkkari. Se on poistumassa valikoimista eli hyvällä tsägällä saattaa vielä jostain löytyä. Suosittelen kokeilemaan!

Raparperibrûlée oli makunsa puolesta täydellistä. Seuraavalla kerralla pitää ehkä laittaa raparperisoseeseen vähän hyytelösokeria ja antaa sen jämähtää astian pohjalle ennen muna-sokeri-kermamassan lisäämistä. Sillä tavalla brûléistä saisi rakenteellisesti selkeästi kerrokselliset. Tuotekehittely siis jatkuu :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...