16. toukokuuta 2010

Addiktoivat nyssäkät

Säännöllisin väliajoin minuun iskee täysin ylitsepääsemätön kiinalaisen ruoan himo. Viimeisimmän hingun parantajaksi sulatin pakastimesta sianlihaa sekä wonton-kuoria, joita tällaisia kohtauksia varten on oltava aina saatavilla.

Kuoret voisi tietysti askarrella itsekin vaikkapa Hesarin reseptillä (kuoritaikinan ohje on sivun lopussa). Mutta kuten tuollakin sanotaan, itsetehdystä taikinasta on vaikea saada aikaan yhtä ohuita kuoria kuin valmislätkistä.


Täytteeksi nyytteihin voi laittaa melkein mitä tahansa. Itse pidän eniten sianlihatäytteisistä wontoneista. Kannattaa nähdä vähän vaivaa ja hankkia pelkästä possusta jauhettua lihaa (tai ostaa kimpale sikaa ja jauhaa se itse), sillä tähän ruokaan kummallisen sikanauta-eläimen liha ei sovi.

Muista nuukailla vahvan makuisen seesamiöljyn kanssa. Säällisesti annosteltuna se korostaa loistavasti possun luontaista hyvyyttä, mutta liika holvaus peittää alleen kaikki muutkin maut.

Valmiit wontonit voit syödä sellaisinaan tai paistaa niihin pannulla rapean pinnan. Dippaa herkkunyssäköitä soijaan, johon on sekoitettu aavistus seesamiöljyä. Jos haluat syödä wontonit liemen kanssa soppana, niin lisää keitinveteen fondin lisäksi pilkottua kevätsipulia ja makusi mukaan chiliä.

Ja muista että sinua on varoitettu: näihin jää tosi helposti koukkuun!


Tarvitset:
peukalonpään kokoisen palan inkivääriä
valkosipulinkynnen
pari kevätsipulin vartta
300 g jauhettua possunlihaa
1 rkl soijaa
1 rkl Shaoshing-viiniä (tai sherryä)
muutaman tipan seesamiöljyä
1 tl maissijauhoja
1 tl sokeria
20 wonton-kuorta
vettä
sipulifondia

Tee näin:
Kuori ja silppua inkivääri ja valkosipuli. Pilko myös kevätsipuli. Sekoita inkivääri ja sipulit jauhelihaan.

Yhdistä soija, viini, seesamiöljy, maissijauhot ja sokeri. Lisää liemi lihan joukkoon. Sekoita hyvin.

Paista pannulla pieni koekikkare. Tarkista siitä maut ja lisää mausteita tarvittaessa.

Täytä kuoret lihaseoksella ja taittele nyytit haluamaasi muotoon. Vinkkejä saat oheisesta videosta.

Kiehauta vesi kattilassa ja lorauta sekaan fondi. Litralle vettä kannattaa laittaa vain puolisen ruokalusikallista makutiivistettä, sillä sipulifondi on melko tömäkkää kamaa.

Keitä nyytit vedessä pienissä erissä. Keittoaika on viitisen minuttia per satsi.

3 kommenttia:

Jael kirjoitti...

Kiinalainen ruoka onkin hurjan addiktoivaa....

Anna kirjoitti...

Minustakin kiinalainen tekee riippuvaiseksi, etenkin nama wontonit ja momot jne. Itsekin tein eilen momoja, jotka ovat samantapaisia nyssykoita (mukavasti nimitetty!). Wontonit tarjotaan taalla yleensa uppopaistettuina. Tulee himo!

Jaana kirjoitti...

Yaelian, niin on. Itse veikkaisin, että addiktoiva aines on MSG, tuo ristiriitaisesti kohdeltu umamin ilmentymä.

Anna, nyssykkäruoka tuottaa harvoin pettymyksiä. Ja momoilla on hirmu kiva nimi :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...