20. kesäkuuta 2010

Häähumua

Eilen uhrasin peräti kaksi (2) jalkapallo-ottelua kuninkaalliselle romantiikalle. Kaappirojalistina pääsin mukaan seuraamaan Victorian ja Danielin suuren päivän tapahtumia Arabianrannan häästudioon, jossa monarkian kritisointi oli täysin kiellettyä.


Järjestävä taho oli kaukaa viisaasti varannut juhlavieraille prinsessaprinteillä varustettuja nenäliinoja (paketin kulma näkyy konvehtirasian vasemmalla puolella) ja tuukit tulivat tarpeeseen.

Onneksi tyrskimistä ei tarvinnut hävetä, sillä en ollut seurueen ainoa vetistelijä. Kollektiiviset kiitokset kanssaitkijänaisille mukavasta seurasta!


Suurin kiitos kuuluu hääkemujen pääorganisaattorille, joka oli paneutunut tilaisuuden teemaan vaivojaan säästelemättä. Siitä oivana esimerkkinä olivat söpöt prinsessalasit. Kiitos niistä ja kaikesta muustakin!

Kirkonmenojen jälkeen ruokailimme seuraten vastavihittyjen matkantekoa maitse ja meritse linnan partsille pussailemaan.

Nyyttikestiperiaatteella pöytään kantautui vaikka mitä hyvää.


Tässä mäti-katkarapusalaatilla ja katkaravuilla täytetyjä kuorukoita, joita koristi Ruotsin lippujen lisäksi muutama Saksan lippu kuningatar Silvian entisen kotimaan kunniaksi (eikä suinkaan siksi, että Ruotsin lippuja ei löytynyt tarpeeksi).


Voissa paistetut paahtoleipäsydämet oli päällystetty Skagen-tyyppisellä ratkaisulla.


Herkullinen katkatahna maistui myös uusien perunoiden kaverina.


Lisäksi tarjolla oli graavattua lohta, saaristolaisleipää sekä maukasta silliä, jonka soossissa oli ainakin tuoretta kurkkua ja smetanaa.


Ehtoinen emäntämme oli varautunut valvojaisiin kaikin puolin mallikkaasti. Loistavasti ajoitetulta Tukholman reissulta oli hankittu asianmukaisia serviettejä...


...ja Ruotsin hovin virallisesti hyväksymiä hääkonvehteja.

Oma panokseni hääbuffaan oli prinsessakakku, jollaista en ollut konsaan ennen valmistanut. Lupauduin tortun tekemään, koska se on ollut to do-listalla jo hirmu pitkään.

Sovelsin Dansukkerin sekä Maikkarin ohjeita ja sävelsin itse vähän lisää. Totta puhuen kakun tekeminen hirvitti. Eniten pelkäsin sitä, kuinka yhteistyöni marsipaanin kanssa sujuisi.

Loppujen lopuksi kakun kokoaminen oli kohtalaisen helppoa. Marsipaanikannen kauliminen vaatii kyllä jonkin verran habaa ja kärsivällisyyttä, mutta ensikertalaiseksi onnistuin mielestäni melko hyvin.


Kakkupohjaan tarvitset:
4 munaa
2 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
voita
korppujauhoja

Vaniljakreemiin tarvitset:
vaniljatangon
3 dl kermaa
2 rkl sokeria
3 keltuaista
1 rkl perunajauhoja

Lisäksi tarvitset:
1 dl maitoa
1 rkl ruusuvettä
2 dl vadelmahilloa
4 dl kermaa
500 g vaaleanpunaista marsipaania
tomusokeria

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot, leivinjauhe sekä vaniljasokeri keskenään. Lisää jauhot varovasti käännellen muna-sokerivaahtoon.

Voitele ja korppujauhota halkaisijaltaan noin 22 senttimetrin kakkuvuoka. Kaada taikina vuokaan.

Paista kakkua ritilällä uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Anna levätä vuoassa 5 minuuttia. Kumoa kakku ja anna sen jäähtyä.

Valmista seuraavaksi vaniljakreemi. Halkaise vaniljatanko ja rapsuta puolikkaista siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Lisää myös tangon rangat kattilaan.

Kaada vaniljan päälle kerma ja sokeri. Kiehauta seos ja säädä sen jälkeen lämpö hyvin matalaksi.

Lisää munankeltuaiset yksi kerrallaan koko ajan vatkaten. Lisää myös perunajauhot villisti vispilöiden. Kreemi ei saa enää kiehua.

Kun seos alkaa paksuuntua, ota kattila pois liedeltä. Nouki vaniljatangon jämät pois kattilasta. Anna kreemin jäähtyä.

Halkaise jäähtynyt kakkupohja. Sekoita ruusuvesi maitoon ja käytä noin puolet nesteestä kakun alaosan kostuttamiseen. Levitä vadelmahillo kakun alaosan päälle.

Vatkaa kerma melko jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita jäähtynyt vaniljakreemi kermavaahtoon.

Levitä reilu kolmasosa kermasta hillon päälle. Laita kakun yläosa täytteiden päälle. Kostuta yläosa maito-ruusuvesiseoksella.

Levitä loput kermasta kakun päälle ja reunoille. Levitä eniten täytettä kakun keskelle tasaiseksi kummuksi. Laita kakku kylmään siksi aikaa kun riehut marsipaanin kanssa.

Levitä työpöydälle reilusti leivinpaperia. Kauli paperin päällä huoneenlämpöisestä marsipaanista ohut, pyöreähkö levy.

Nosta leivinpaperin avulla marsipaanikansi kakun päälle. Poista leivinpaperi ja siisti kannen alareunat leikkaamalla ylimääräiset marsipaanit pois.

Koristele tomusokerilla ja kruunaa kakku.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitokset ihanasta kakusta ja mukavasta seurasta!

Terv. Helka

Jaana kirjoitti...

Kiitos Helka itsellesi, oli mukava tavata (ja sulkuihin uskallan kirjoittaa, että kyllä kannatti lähteä katsomaan sitä Kamerunin ja Tanskan peliä)!

Meri, Helsinki kirjoitti...

Kakustahan tuli upea!! Ja noista rojalistisista konvehdeista olen kade! Vaikkeivät ne maidottomia lienekään O_O

Upea menu, erittäin kuninkaallinen.

Jaana kirjoitti...

Kiitos my dearest übermule!

Namut eivät olleet maidottomia, mutta maistuivat hyvin paljon samanlaisilta kuin ne Fazerin uudehkot marjasuklaatit. Olisko Fasu vielä Cloettan kanssa salakimpassa suklaareseptien osalta :-o

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...