27. kesäkuuta 2010

Kisakatsomon kylkiluut

Kuluneen parin viikon aikana minulla ei ole ollut vaikeuksia keksiä vapaa-ajan aktiviteetteja. Olen nauttinut tiivisti neljän vuoden välein tarjoiltavasta harvinaisesta herkusta eli jalkapallon maailmanmestaruuskisoista.

Oma ikisuosikkini Englanti sinnittelee edelleen mukana. Vaikka ennakkoon maalikuninkaaksikin veikattu Wayne Rooney ei ole oikein saanut peliään kulkemaan, niin uskoni on silti vahva. Stick one in for England!



Kotikatsomossa täytyy silloin tällöin ravita myös ruumista. Siihen tarkoitukseen ovat oivallista evästä esimerkiksi kiinalaisittain maustetut possun kylkiluut.

Reseptin tykötarpeita voi tuunata sen mukaan, mitä kaapista löytyy. Shaoshing-viinin voi korvata sherryllä ja palmusokerin ruoko- tai fariinisokerilla.

Sieniuutteella maustetun Mushroom Soy Saucen sijaisena voi käyttää tummaa soijaa tai osterikastiketta.

Mustan riisiviinietikan voi vaihtaa vaaleaan riisiviinietikkaan tai valkoviinietikkaan. Valkoviinietikkaa kannattaa lorotella liemeen itämaisia etikoita maltillisempi määrä.

Tällä ohjeella rimpsubiiteistä tulee jumalaisen makuisia, ihanan tahmaisia ja taatusti sottaavia. Ruokajuomana jääkylmä olut toimii paremmin kuin hyvin.


Tarvitset:
600 g possun kylkiluita
peukalonpään kokoisen palan inkivääriä
pari valkosipulinkynttä
linnunsilmächilin
½ dl Shaoshing-viiniä
½ dl sieniuutteella maustettua soijaa
½ dl tummaa soijaa
½ dl mustaa riisiviinietikkaa
100 g palmusokeria

Tee näin:
Leikkaa possun kylkiluurivi annospaloiksi.

Viipaloi kuoritut inkivääri ja valkosipulinkynnet. Poista chilistä siemenet.

Kuumenna kattilassa viini, soijat ja etikka. Lisää inkivääri, valkosipuli, siemenetön chili sekä sokeri. Anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes sokeri sulaa ja seos paksunee hieman.

Kaikki edellä kuvatut ainesten määrät ovat viitteellisiä, joten tarkista tässä vaiheessa soossin maku. Lisää tarvittaessa makeutta, suolaa tai happamuutta, kunnes suusi löytää oikean balanssin.

Kaada kuuma marinadi isoon kulhoon. Lisää joukkoon lihaisat luut ja peitä astia kelmulla. Anna lihapalojen marinoitua liemessä parin tunnin ajan.

Lämmitä uuni 200-asteiseksi.

Laita kylkiluut pellille, sudi niille marinadia ja kypsennä uunissa puoli tuntia. Käännä lihat ja penslaa ne marinadilla. Kypsennä vielä puoli tuntia.

2 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Onko shaoshing tuliainen tai matkamuisto vai saako sitä jostain läheltä?

Jaana kirjoitti...

Matkamuistopullo on ollut riittoisa, koska viiniä kuluu ainoastaan tiettyjen kiinalaisten sapuskoiden valmistukseen ja niihinkin hyvin pieniä määriä.

Alkosta viiniä ei saa, Systembolagetista en ole edes etsinyt.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...