22. huhtikuuta 2011

Hyvän paimenen piiras

Kulinaarimurulassa pääsiäisen lampaansyöntitalkoot aloitettiin jo eilen shepherd's pie-nimisellä paistoksella. Tästä Brittein saarilta kotoisin olevasta eväästä tekee paimenen piiraan lampaan jauheliha, naudalihaversio tunnetaan nimellä cottage pie.


Perussuomalaisessa lihaperunasoselaatikossa tykötarpeet sekoitetaan iloiseksi muhjuksi, mutta paimenpiiraassa soossi ja muussi asetellaan paistoastiaan kivasti kerroksittain.

Tässä sapuskassa pottujen joukkoon hämmennetään reilusti kypsää cheddaria, jonka avulla muussin maku nousee toiseen potenssiin. Kastikkeeseen kipakkaa lisäpotkua tuo puolestaan Worcestershire-kastike, jota meillä tituleerataan w-soossiksi.

Paimenpöperön kaverina toimii yhtään yskimättä Motörhead Shiraz. Tosin ihan normilasista ja ilman asennetta.


Pottumuussiin tarvitset:
kilon perunoita
vettä
suolaa
50 g voita
1-2 dl maitoa
2 dl raastettua cheddaria

Jauhelihakastikkeeseen tarvitset:
keskikokoisen sipulin
valkosipulinkynnen
50 g voita
500 g karitsan jauhelihaa
ison porkkanan
4 dl lihalientä
2 rkl Worcestershire-kastiketta
mustapippuria
1 rkl vehnäjauhoja
(suolaa)

Tee näin:
Kuori ja lohko perunat. Keitä lohkot pehmeiksi suolalla maustetussa vedessä.

Kaada vedet pois ja muussaa potut. Sekoita muussiin voi sekä sen verran maitoa, että soseesta tulee melko löysää.

Anna muussiin jäähtyä hieman ja sekoita joukkoon juusto.

Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Freesaa sipuleita voissa pannulla. Lisää joukkoon jauheliha ja anna sen ruskistua. Lisää porkkanaraaste ja sekoita hyvin.

Lisää pannulle lihaliemi ja w-soossi. Anna kastikkeen kiehua kohtuullisella lämmöllä kymmenisen minuuttia.

Sekoita vehnäjauhot tilkkaan vettä ja kaada suurus ohuena nauhana kastikkeen joukkoon koko ajan sekoittaen. Anna soossin kiehua lempeällä lämmöllä vielä viitisen minuuttia.

Levitä jauhelihakastike uuninkestävän vuoan pohjalle. Peitä soossi perunamuussilla. Paista uunissa 30-40 minuuttia.

2 kommenttia:

Uusano kirjoitti...

Mielettömän tömäkkä resepti:)) Jos vaatisi lääkärillä käynnin, kävisin!

Jaana kirjoitti...

Ja jos veisit lääkärille paimenpiirasta pienessä rasiassa, niin hän söisi sen ahnaasti ja olisi iloinen ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...