21. heinäkuuta 2012

Melkein onnistunut leipomus

Bongasin taannoin Makustelijoilta herkulliselta kuulostavan raparperipiirakan reseptin. Heidän tietoisuuteensa ohje oli pullahtanut Hans Välimäen keittokirjasta.

Leivontahommissa tuli taas kerran todettua, että kyllä ei ole jauhopeukaloni siellä missä sen pitäisi olla, vaan enemmänkin keskemmällä käpälää. Piiraan pohja jäi nimittäin snadisti löysäksi, vaikka paistoin torttua jopa pikkuriikkisen kauemmin kuin käskettiin.

Onneksi piirakkakylään tulleet kafrut olivat hirmu kohteliaita ja söivät kiltisti toisetkin viipaleet hyvää, mutta pohjasta vähän raakaa piirasta. On syytä olettaa, että yksi syy menekkiin oli annospalojen peittäminen Pappagallon vaniljajäätelöllä.

Tajusin muuten juuri, että tästä tuli jo kolmas perättäinen postaus, jossa mainitaan Välimäki. Oho.
raparperipiirakka_välimäki
Pohja
an tarvitset:
100 g voita

200 g sokeria
300 g vehnäjauhoja
2 munaa
ripauksen suolaa

Täytteeseen tarvitset:
500 g raparperia
1 dl sokeria
1 rkl kanelia
½ dl kermaa
½ dl maitoa
vaniljatangon

2 munaa
4 rkl sokeria
4 rkl vehnäjauhoja

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 200-asteiseksi.

Sekoita pohja-ainekset taikinaksi. Vaivaa hyvin ja anna sen levätä tunnin verran jääkaapissa.



Sekoita kuoritut ja pilkotut raparperit, desi sokeria ja kaneli keskenään. Anna maustua tunnin ajan.

Kauli jääkaappikylmä taikina ohueksi levyksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohjaan muutamia reikiä haarukalla.

Paista pohjaa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes se on saanut hieman väriä. Ota pohja uunsta ja laske uunin lämpötila 180 asteeseen.

Kaada kerma ja maito kattilaan. Lisää joukoon halkaistusta vaniljatangosta riivityt siemenet sekä vaniljatangon rangat. Kiehauta ja anna jäähtyä hieman.

Sähkövatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Lisää hieman jäähtynyt kermamaito (nypi ensin vaniljatangon raadot pois) muna-sokerivaahdon joukkoon. Ripottele mukaan myös vehnäjauhot ja kääntele seos varovasti sekaisin.

Siivilöi maustuneista raparpereistä ylimääräinen liemi pois ja levitä ne esipaistetulle piirakkapohjalle. Kaada täyteseos raparperien päälle.

Paista piirakkaa uunin keskiosassa noin 20-30 minuuttia eli kunnes täyte on hyytynyt ja pohja on kypsä (itse annoin piiraan olla uunissa kolmisen varttia ja siitä huolimatta pohja jäi aavistuksen verran raa'aksi)
.

Tarjoile raparperipiirakka vaniljajäätelön tai -kastikkeen (sekä tuoreiden mansikoiden) kanssa.

2 kommenttia:

Jonna kirjoitti...

Se nyt vaan on niin, että ruoanlaittajat ja leipojat on kaksi eri sakkia, sanoo nainen, jolla ei ole jauhopeukaloa eikä leivonnan vaatimia lehmänhermoja. Hyvää se varmasti oli kuitenkin!

Jaana kirjoitti...

Se muuttui paremmaksi jähmetyttyään vähänsen jääkaapissa.

Olen kyllä niin samaa mieltä kanssasi noista eri sakeista!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...