5. elokuuta 2012

Sinisen sävyjä

Nyt on sitten tullut syötyä sellaista jälkkäriä, josta on tehty opinnäytetyö.

HY:n kemian laitokselle väännetyn gradun puitteissa kehitelty mustikkatrio on oiva esimerkki siitä, miten ruoan kemiaa ja molekyyligastronomiaa voisi hyödyntää kemian opetuksessa nykyistä enemmän.

Tämä mustikkaherkku on oikein hyvää: raikasta, mutta ei liian makeaa. Myös sen valmistus oli aikamoinen elämys viimeistään siinä vaiheessa, kun sekoitin mustikat valkuaisvaahtoon, jonka väri muuttui varsin vinkeäksi.

Ohjeen mukaisesta satsista riittää jälkiruokaa 4-6 hengelle riippuen siitä, kuinka reiluja annoksia teet.
Rahkaan tarvitset:
1 dl kermaa
250 g rahkaa
½ dl sokeria
1 rkl sitruunamehua
1 dl mustikoita

Vaahtoon tarvitset:
valkuaisen
1 rkl sokeria
½ dl mustikoita

Lisäksi tarvitset:
2 dl mustikoita

Tee näin:
Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi ja lisää joukkoon rahka, sokeri, sitruunamehu ja mustikat. Sekoita hyvin.

Vatkaa valkuainen kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vatkauksen loppuvaiheessa. Kääntele mustikat varovasti vaahtoon.

Kokoa annokset laseihin siten, että laitat pohjalle mustikoita, niiden päälle rahkaa ja ylimmäiseksi vaahtoa.

4 kommenttia:

sauvajyvänen kirjoitti...

Mahtavaa että löysit tuon gradun! Minäkin olen leikkinyt väriaineilla ja pH:lla (ilman pedagogista näkökulmaa tosin),
Blue Kongo sopii siihen loistavasti :D

Jaana kirjoitti...

Sen löytymisestä kiitokset kuuluvat ystävälleni, joka ilmeisesti tuntee gradun tekijän.

Tuo uuniperunakokeilusi on kyllä kiinnostava! Oletko testannut värieroja myös punakaalilla?

Linnea / pigeonnaire kirjoitti...

Olipa hauska löytää oma gradu täältä :) Ja tosi kiva kuulla että maistui!

Jaana kirjoitti...

Linnea, kyllä maistui :-)

Kovasti onnea gradun valmistumisen johdosta, yksi etappi elämässä on nyt saavutettu!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...