10. tammikuuta 2013

Thaimaalaista sikailua

Ei, en ole ollut reissussa, otsikkogeneraattorini vaan pyörii just nyt vähän hitaasti. Jutun juoni on se, että kestitsin tässä eräänä iltana kafruani kaakkoisaasialaisittain. Pääruoaksi kokkasin muhevaa munakoisocurrya ja jälkimakeana tarjoilin raikasta minttusokeroitua ananasta.

Alkuvauhtia otimme thaimaalaisesta possusalaatista. Sapuska lupsahtaa ehkä kuitenkin salaatteja sujuvammin rullattujen ruokien kategoriaan, sillä se saatetaan syömäkuntoon käärimällä maapähkinäistä jauhelihamössöä, limen mehua sekä Srirachaa salaatinlehtiin. Kirjaimellisesti aivan sikahyvää!
Tämäkin mahtiohjeen löysin Food&Wine-lehden sivuilta. Säädin originaalireseptin tykötarpeiden määrä jonkin verran alaspäin, sillä ruokailijoita oli vain kaksi (ja siitä huolimatta tästä jäi jämiä reilun lounaan verran). 

Food&Wine suosittelee possusalaatin kaveriksi valkoviiniä, joka on "tangy and sweet." Nuo kriteerit täytti loistavasti vuoden 2012 viiniksi valittu Kungfu Girl Riesling.   
Tarvitset:
400 g (luomu)possun jauhelihaa
valkosipulinkynnen
salottisipulin
chilin
limen
1-2 rkl kalakastketta
1 tl ruskeaa ruokosokeria
1-2 tl Srirachaa 
lorauksen öljyä
suolaa
mustapippuria
1 dl tuoretta korianteria
1 dl tuoretta minttua
1 dl suolapähkinöitä

Lisäksi tarvitset:
salaatinlehtiä
limelohkoja
Srirachaa

Tee näin:
Sekoita kulhossa jauheliha sekä pilkotut valkosipuli, sipuli ja chili (josta on poistettu siemenet).

Sekoita toisessa kulhossa limen mehu, kalakastike, sokeri ja chilikastike.

Kuumenna öljy pannulla ja paista jauhelihaseos kypsiksi murusiksi. Ota pannu pois liedeltä ja sekoita murujen joukkoon mausteliemi. Rouhaise sekaan muutama kierros suolaa ja pippuria. Anna maustua viitisen minuuttia.

Silppua korianteri ja minttu. Sekoita yrtit jauhelihaan ja kaada seos tarjoiluastiaan. Pilko suolapähkinät ja ripottele pähkinämurskaa lihaläjän päälle.

Tarjoile heti salaatinlehtien, limelohkojen ja chilisoossin kanssa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ymmärsinkö oikein että tuo possumössö on vielä vähän lämmintä tarjoiluvaiheessa vai mitä?

Mistä voi ostaa Srirachaa tai voiko sen korvata vaikka Tabascolla?

On niin helpon kuuloinen resepti, että menee kokeiluun jo pian.

Jaana kirjoitti...

Kyllä, mössö kannattaa syödä kun se on vielä vähän lämmintä (menee se kyllä kylmänäkin).

Srirachaa saa varmimmin etnokaupoista (Helsingissä olen nähnyt sitä ainakin Viia Voanissa ja Hakaniemen metroaseman etnoputiikissa), mutta soossia voi olla tarjolla myös isommissa marketeissa (kastiketta on bongattu mm. Oulun Citymarketin Amerikka-hyllystä).

Tabascoa tai jotain koostumukseltaan sakeampaa chilikastiketta voit käyttää hätätapauksessa, mutta jos "kukkosoossia" löydät, niin käytä sitä :-)

Anonyymi kirjoitti...

Mietin tässä viikonlopun menuta ja ihastuin tähän ja munakoisocurryyn. Nyt pieni kysymys thai-ruokia ennen kokkaamattomalta: voiko tuon kalakastikkeen korvata soijalla tai jollain muulla? seurueessa kalalle ja äyriäisille kovasti allerginen.

Sessan

Jaana kirjoitti...

Sessan, kalakastike antaa ruokiin suolaisuuden lisäksi ihan omanlaistaan makua, jota ei mielestäni oikein voi korvata millään kala-allergikolle sopivalla tuotteella. Soijakastike ei ole kauhean hyvä korvike, koska silläkin on oma ominaismakunsa. Paras ratkaisu voisi olla laittaa ruokaan pikkuisen lisää suolaa kalakastikkeen sijasta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...