25. helmikuuta 2013

Ylivuotisia kurkkuhommia

Minun on pitänyt kokata tätä alkuperältään ilmeisestikin kaakkoisaasialaista kurkku-mangosalaattia siitä saakka, kun maistoin sitä kaverini tekemänä toissasyksyisellä reissulla Brysselissä. Meinasin osallistua reseptillä erään seikkailuleipuribloggaajan isännöimään kurkkuhaasteeseenkin, mutta joku kämmäsi päivämäärien kanssa...

Mutta parempi myöhään kuin ei silloinkaan! Oheinen ohje on ikioman makumuistini mukaan sävelletty ja siitä tuli mielestäni aika oikeanlaista. Chiliä tosin laitoin salaattiin aika lailla vähemmän kuin tulinen ystäväni Belgiassa.

Mangot ovat Anton & Antonin Ready too Eat-mallistoa. Aiemmat kokemukseni tuolla termillä markkinoiduista hedelmistä ovat olleet pikkuisen ristiriitaisia (täysin ylikypsää muhjua tai vasta viittä vaille valmiita syötäviksi), mutta nämä olivat tismalleen sitä mitä lupasivatkin: supermeheviä, mutta silti rakenteeltaan napakoita.

Salaattia voi lappaa napaansa ihan sellaisenaankin, mutta se sopii oikein mukavasti lisukkeeksi erilaisille itämaisille syömisille. Itse paritin sen maapähkinävoinuudeleiden kanssa.
Tarvitset:
kaksi lyhyttä kurkkua (tai yhden pidemmän)
reilun kourallisen tuoretta korianteria
linnunsilmächilin
2 vihreää mangoa
limen
2 rkl kalakastiketta
lirauksen seesamiöljyä
ripsauksen (ruskeaa ruoko)sokeria

Tee näin:
Pese kurkut ja vetele niistä juustöhöylällä pitkiä suikaleita. Kääntele kurkkuja välillä, niin saat höylättyä siemenettömiä lastuja (siemenrangat voit käyttää vaikka johonkin toiseen salaattiin tai syödä ruoantekoruokana). Laita kurkkusuikaleet kulhoon.

Poista chilistä siemenet ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Silppua korianteri. Lisää chilit ja korianterit kurkkujen joukkoon. Sekoita hyvin.

Leikkaa mangosta palat kiven molemmilta puolilta. Kuori palat ja viipaloi ne ohuiksi siivuiksi. Kuori myös mangon kivellinen "välipala" ja leikkaa kiven ympäriltä kaikki hedelmäliha, jonka saat irti. Lisää mangot kurkkujen joukkoon ja sekoita.

Purista limen mehu pieneen kulhoon. Lisää joukkoon kalakastike, seesamiöljy sekä sokeri. Sekoita, kunnes sokeri liukenee nesteisiin.

Kaada kastike kurkkujen ja mangojen joukkoon. Sekoita hyvin ja tarjoa heti.

2 kommenttia:

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta (lue herkulliseslta) yhdistelmältä toi mango kurkun kanssa, pitää panna korvan taakse muhimaan...:)

Jaana kirjoitti...

Herkkusuun lautasella, ainakin omasta mielestäni yhdistelmä on toimiva. Toivottavasti sinäkin tykkäät kokeiltuasi!

Kieku, kiitos tiedosta, mutta enpä taida ehtiä osallistumaan määräaikaan mennessä.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...