26. tammikuuta 2015

Moni kakku päältä kaunis

Tämäkin tekele on roikkunut puolivalmiina tuduu-listalla jo joulukuun alkupuolelta asti. Julkaisen sen nyt, vaikka postauksen aiheena oleva Blue Velvet Cake ei onnistunut makuhermojani hirmuisesti kutkuttelemaan.
Sinivalkoisen kakun ohje julkaistiin itsenäisyyspäivää edeltäneessä Hesarissa ja sen seurauksena sininen elintarvikeväri myytiin loppuun vissiin aika monessa marketissa. Minäkin väsäsin puolikkaan satsin tätä isänmaallisen väristä kakkua itsenäisyyspäivän vastaanotolle hyydytetyn mätikakun jälkkäriksi.

Kakku on siis sininen versio kuulusta Red Velvet Cakesta, jota olen joskus haaveillut tekeväni siitäkin huolimatta, että jauhopeukaloni on keskellä kämmentä. Tätä Blue Velvetiä innostuin hetimiten koekokkaamaan, sillä siitä tuli mieleen yksi 1980-luvun parhaista elokuvista.



Kakusta tuli jopa meikämandoliinon koristelutaidoillakin tosi hieno, mutta maku ei ollut minun suuhuni sopiva, kuten jo aiemmin totesin. Onneksi seuralainen kuitenkin tykkäsi ja otti kuviakin.   
Miss Photogenics.
Myös sisäpuolelta kaakku oli varsin sievä. Sen sijaan meidän leipomusta nauttineiden syöjätärten kielet olivat nätisti sanottuna mielenkiintoisen värisiä. Onneksemme niitä ei noteerattu Tavastian pimeydessä, jossa Popedan keikka kruunasi itsenäisyyspäivän juhlallisuudet. 
Kakkupohjaan tarvitset:
100 g pakastemustikoita
75 g voita
½ dl auringonkukkaöljyä
munan
1 dl turkkilaista jogurttia
1½ dl sokeria
2 tl sinistä elintarvikeväriä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl raastettua sitruunankuorta

Täytteseen ja kuorrutukseen tarvitset:
puolikkaan vaniljatangon
1 dl kermaa
½ dl sokeria
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sitruunalimonadia
1 dl mustikkahilloa
pensasmustikoita

Lisäksi tarvitset:
nokareen voita
korppujauhoja

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteiseksi.

Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Laita vuoan pohjalle pyöreä pala leivinpaperia.

Sulata pakastemustikat ja sauvasekoita ne muhjuksi.

Sulata voi. Sekoita kulhossa mustikkamuhju, voisula, öljy, muna, jogurtti, sokeri sekä elintarvikeväri vispilällä tasaiseksi seokseksi.

Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe ja sitruunankuori. Yhdistä seos muiden pohja-ainesten kanssa ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi.

Kaada taikina vuokiin ja paista kakkua uunissa 40–45 minuuttia, kunnes se on kypsä. Voit kokeilla paistamisen loppuvaiheessa kypsyyttä kakun keskeltä hammastikulla: jos tikkuun ei tartu mitään, kakku on kypsä.

Anna kakun jäähtyä vuoassaan.

Valmista täyte ja kuorrute. Halkaise vaniljatanko ja raaputa siemenet kulhoon. Lisää joukkoon kerma ja sokeri. Sähkövatkaa ainekset löysäksi vaahdoksi. Lisää tuorejuusto ja jatka vatkaamista kunnes seos on jämäkähköä.

Halkaise jäähtynyt kakkupohja keskeltä kahtia. Aseta kakun alakerta vadille ja kostuta se sitruunalimulla. Lusikoi päälle mustikkahilloa sekä kerma-tuorejuustotäytettä.

Laita kakun kansi täytteiden päälle ja kostuta myös se limonadilla. Kuorruta päällys ja reunat lopulla kerma-tuorejuustoseoksella.

Anna vetäytyä huoneenlämmössä vähintään puoli tuntia ennen tarjoilua. Ripottele koristeeksi pensasmustikoita.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...