17. helmikuuta 2015

Japanilainen kaalipannari

Innostuin tuossa joku aika sitten kokeilemaan ensi kertaa okonomiyakin tekemistä. Olen syöynyt tuota herkkua pariin otteeseen ja molempien maistelukertojen muistot ovat olleet erittäin positiivisia.

Hyvän maun lisäksi mieleen on jäänyt kaikertelemaan aavistus, että näiden lättyjen tekeminen olisi jotenkin hankalaa. Väärin. Pannaritehtailu on hirmu helppoa, mutta ainesten haaliminen voi olla haasteellista, jos asuinpaikkakunnallasi ei satu olemaan Tokyokanin kaltaista aarreaittaa. Onneksi useita Tokyokanissa myytäviä tuotteita voi tilata myös putiikin verkkokaupasta.
Okonomiyaki on japanilainen suolainen pannukakku, jonka perusraaka-aineita ovat jauhot, muna, vesi ja silputtu kaali. Pannaritaikinan joukkoon voi laittaa katkarapuja, kinkkua, pekonia tai mitä ikinä mieleen juolahtaa. Ensimmäisen koe-eräni valmistin pelkällä kaalilla.

Taikinaan laitettavien ainesten lisäksi myös höysteissä monenlaiset variaatiot ovat sallittuja. Yleisimpiä lisukkeita lienevät makea okonomiyaki-kastike (tätä voisi tehdä itsekin, mutta tällä kertaa mentiin valmissoossilla), japanilainen kewpie-majoneesi sekä katsuobushi eli kuivatut tonnikalahiutaleet. Niiden lisäksi holvasin pannareiden päälle kevätsipulia sekä nori-jauhetta.

Oheisen reseptin mukaisesta satsista syntyy kaksi halkaisijaltaan noin 20 senttistä pannaria eli täyttävähkö iltapala kahdelle. Varoitukseksi sanottakoon, että nämä ovat sitten melko koukuttavaa kamaa.
Taikinaan tarvitset:
100 g okonomiyaki-jauhoja (voi korvata vehnäjauhoilla)
1 dl vettä
munan
100 g kaalia
kevätsipulin
suolaa

Lisäksi tarvitset:
okonomiyaki-kastiketta
kewpie-majoneesia
kevätsipulia
nori-jauhetta
katsuobushia

Tee näin:
Sekoita jauhot ja vesi keskenään. Riko joukkoon muna ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää taikinaan silputut kaalit ja kevätsipulit. Mausta ripauksella suolaa.

Kuumenna pinnoitettu paistinpannu ja ja kaada puolet taikinasta pannulle. Tasoita taikina pyöreäksi pannukakuksi ja paista se miedolla lämmöllä molemmin puolin kauniin ruskeaksi. Kypsennä samalla tavoin loput taikinasta.

Siirrä kaalipannarit lautasille ja pursota niille ristikko okonomiyaki-kastikkeesta sekä majoneesista. Ripottele päälle reilusti silputtua kevätsipulia, jauhettua noria sekä katsuobushia. Tarjoa heti.

9 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Mulla on tämä to do listalla, resepti on kylläkin Jamien eli mutkat on oiottu. Olikohan siinä edes kaaltakaan? No nimi ainakin sama....

Terhi Kananpoikien Bistro kirjoitti...

Herkulliselta kuulostava resepti, täytyykin jossain vaiheessa kokeilla pannaria aasialaiseen tyyliin. :-)

Anonyymi kirjoitti...

Mä kokeilin tätä Tampereella ravintola Nomussa, ja tunnustan, etten syttynyt. Eihän se nyt pahaa ollut, mutta en vain pitänyt. Koostumuksesta tuli mieleen raa´aksi jäänyt piirakkataikina, ja makuja tuntui olevan liikaa. Rasvaista, täyteläistä ja hapanta. Tuo tanssiva tonnikala tosin oli hauskaa, mutta elementtejä vain oli liikaa minun makuuni.

-Savusuolaa, Janica

Anonyymi kirjoitti...

Tää on ihan törkeän hyvä ruoka enkä ymmärrä, miksei tätä saa mistään helsingin ravintoloista (vai saako?).

Jaana kirjoitti...

Nanna, kaali tuo muuten vähän lussuun pannariin mukavaa rakennetta.

Terhi, onnea kokeiluun!

Janica, ei kaikkien tarvitse tykätä samoista asioista. Omaan suuhuni tällainen rasvaisen makea ja pehmoisen rouskuva hässäkkä sopii mainiosti. Makuasioita ovat nämä :-)

Ano, en osaa ihan varmaksi sanoa, että saako. Itse en ole helsinkiläisissä ravintoloissa tähän törmännyt, mutta en ole kyllä mitenkään systemaattisesti kaikkia japanilaisia eväitä tarjoavia paikkoja skannannutkaan. Parina Ravintolapäivänä kaalipannareita on kyllä ollut tarjolla.

Tuplaespresso kirjoitti...

Tätä meinattiin tehdä taas pari viikkoa sitten, mutta tärkeät ainesosat oli päässeet loppumaan ja Tokyokan oli jo kiinni. Pahus. Täytyy korjata asia mahdollisimman pikaisesti. Okonomiyaki on todella hyvää kun se on tehty oikeilla aineilla.

Jaana kirjoitti...

Tuplaespresso, hear hear!

Mari - Kivistössä kirjoitti...

Tämä on kummitellut mielenperukoilla jo pitkään, mutta mullakin on ollut kumma luulo, että tekeminen olisi jotenkin hankalaa. Se on ollut niin tiukassa, etten ole edes kaivanut ohjeita. Nyt kyllä pitää ryhtyä!

Jaana kirjoitti...

Mari, ryhdy ihmeessä! Itsekin häkellyin tämän valmistuksen helppoudesta.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...