28. syyskuuta 2015

Lahjaomenacrumble

Tämän sesonkiherkun syntymää täytyy hieman taustoittaa. Olen laatinut kafrulleni 12 askeleen ohjelman, jonka puitteissa hän opettelee syömään raakaa kalaa. Raa'asta kalasta nauttiminen on yksi hänen 11 tavoitteistaan, joiden edistymistä seuraa tavattoman virallinen TAVIS-tarkastaja ja joiden etenemisestä asianomistaja raportoi blogissaan.

12 askeleen ohjelmaan on sisältynyt niin Marttojen vetämää kalankäsittelykurssia kuin omatoimisesti suoritettuja harjoituksiakin. Elokuun loppupuolella kävimme eräänlaisena kurssikevennyksenä ihastelemassa eläviä kaloja SeaLifessa (jonka jälkimainingeissa opastettavani otti ja voitti Lintsin taffelruletista elämää suuremman säkillisen perunalastuja ynnä muita raksuja).
Merielämäkeikalle kalakaverini toi kouluttajalleen kaksi uuden sadon omenaa oman kotipihansa puista. Retkueen jälkeen illalla kotona alkoi tehdä hirmuisesti mieli jotain hyvää ja niistä lahjaompuista se idea yhden hengen omenacrumblesta sitten lähti.

Tein crumblen halkaisijaltaan 13-senttiseen pikkuvuokaan omenoista sekä niistä aineksista, joita kaapeista löytyi. Tuon kokoluokan vuoassa valmistettu herkku oli varsin riittävä kerta-annos makeanhimoissaan kieriskelevälle inehmolle. Ohjetta voi toki huoletta skaalata suuremmaksi, jos syöjiä on enemmän.
Tarvitset:
2 pientä omenaa
pätkän tuoretta inkivääriä
1 rkl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaurahiutaleita
½ dl ruskeaa ruokosokeria
ripsauksen kanelia
20 g voita

Tee näin:
Laita uuni lämpenemään 175-asteeseen.

Pese omenat ja leikkaa ne pienehköiksi kuutioiksi.

Kuori inkivääri ja leikkaa se silpuksi.

Sulata paistinpannussa ruokalusikallinen sokeria. Karamellisoi omenat ja inkiväärit sulassa sokerissa. Anna seoksen jäähtyä hieman.

Sekoita vehnäjauhot, kaurahiutaleet, ruokosokeri ja kaneli keskenään. Lisää lopuksi joukkoon huoneenlämpöinen voi ja sekoita taikina tasaiseksi.

Voitele uunivuoka ja laita sen pohjalle karamellisoitu omena-inkivääriseos. Lusikoi seoksen päälle taikina tasaiseksi kerrokseksi.

Kypsennä crumblea uunissa noin puolen tunnin ajan.

Tarjoa hieman jäähtyneenä vaniljasokerilla maustetun kermavaahdon kera.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...