26. maaliskuuta 2016

Keltainen kermakakku

Tämä on jo toinen kerta tänä vuonna, kun kunnostaudun kakkumaakarina (tosin se eka torttu ei vaatinut varsinaisesti leipomista vaan hyydyttämistä). Fakta on silti pikkuisen hämmentävä, koska kokkailen paljon mieluummin suolaisia kuin makeita syömisiä ja jauhopeukalonikin on kohtalaisen keskellä kämmentä.

Syyn baakkelsin numero kaksi valmistukselle antoi taannoinen vitello rutilus-dinneri, jolle piti loihtia jotain jälkkäriä. Kiitos internetzin, löysin brittiläisen delicious.-lehden sivuilta herkulliselta kuulostavan suklaa-appelsiinipiiraan ohjeen.
Leipomuksen toteutus osoittautui aika haastavaksi erityisesti taikinan työstön osalta. En onnistunut saamaan piirakasta yhtä sievää kuin originaalireseptin yhteydessä olevassa kuvassa, eikä minun karamellikastikkeenikaan ollut vissiin ihan sellaista kuin piti, mutta aika hemmetin hyvää tästä silti tuli. Toisaalta, jos täytteessä on puoli litraa kermaa, niin lähtökohta oivalliselle vanhan liiton jälkiruoalle on jo melko hyvä.
Pohjaan tarvitset:
80 g sokeria
150 g suolatonta voita
260 g vehnäjauhoja
30 g kaakaojauhetta
munan
2 rkl kylmää vettä

Täytteeseen tarvitset:
8 keltuaista
75 g sokeria
5 dl kermaa
appelsiinin raastetun kuoren

Karamellikastikkeeseen tarvitset:
100 g sokeria
2 rkl vettä
1 dl kermaa
30 g suolatonta voita
ripauksen suolaa

Lisäksi tarvitset:
appelsiinin siivuja koristeluun

Tee näin:
Sekoita kylmä, kuutioitu voi ja sokeri keskenään. Hiero käsin joukkoon jauhot ja kaakaojauhe, kunnes seos muistuttaa rakenteeltaan korppujauhoja. Lisää lopuksi muna ja vesi.

Vaivaa taikina tasaiseksi ja muotoile siitä paksuhko kiekko. Kiedo kiekko kelmuun ja laita se jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Laita uuni kuumenemaan 190-asteiseksi.

Kauli taikina kahden leivinpaperin välissä vajaan puolen sentin paksuiseksi. Poista ylin leivinpaperi ja rullaa taikina sekä alempi leivinpaperi varoen kaulimen ympärille.

Asettele taikinakiekko irtopohjaiseen piirasvuokaan. Painele taikinaa leivinpaperin läpi vuoan pohjalle ja reunoille. Poista leivinpaperi ja siisti taikinan reunat veitsellä. Ylijäämätaikinalla voit paikkailla mahdollisia pohjaan tai reunoihin jääneitä aukkoja.

Rutistele leivinpaperiarkki mytyksi. Suorista paperi ja asettele se taikinan päälle. Kaada paperin päälle keraamisia tai kuivattuja herneitä ja laita vuoka jääkaappiin varttitunniksi.

Paista pohjaa herneineen uunissa 15 minuutin ajan. Poista herneet sekä leivinpaperi ja anna pohjan olla uunissa vielä 5 minuuttia.

Valmista täyte pohjan paistuessa.

Sekoita keltuaiset ja sokeri. Lämmitä kerma höyryäväksi ja lisää se ohuena nauhana keltuais-sokeriseokseen koko ajan vatkaten.

Siivilöi täyte ja lisää joukkoon raastettu appelsiininkuori.

Kaada täyte esipaistetulle pohjalle ja laske uunin lämpötila 150 asteeseen. Kypsennä piirasta uunissa vielä puoli tuntia.

Anna piiraan jäähtyä kymmenisen minuuttia ja poista se varovasti vuosta. Laita piiras jääkaappiin jähmettymään vähintään tunniksi.

Valmista karamellikastike juuri ennen tarjoilua.

Laita sokeri ja vesi kattilaan. Kuumenna sekoittaen kunnes sokeri on sulanut. Anna seoksen ässehtiä miedolla lämmöllä kullanruskeaksi siirapiksi. Varo polttamasta sitä!

Kun sokerisiirappi on kullanruskeaa, lisää jokkkoon kerma. Sekoita karamellikastike miedolla lämmöllä tasaiseksi. Lisää lopuksi voi sekä ripaus suolaa.

Kuori appelsiini ja leikkaa siitä siivuja piiraan päälle koristeeksi.

Tarjoa piiras karamellikastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...