18. huhtikuuta 2017

Irlantilaisen paimenen piiras

Maaliskuun 17. päivänä irlantilaiset viettävät Pyhän Patrikin päivää, jolloin juhlitaan käärmeet Smaragdisaarelta karkoittanutt kirkonmiestä ja pubien Guinness-hanoihin ruuvaillaan elintarvikeväripanoksia, jotka muuttavat kermaisen vaahdon beigestä kimakan vihreäksi. Tänä vuonna valmistin juhlapäivän kunniaksi shepherd's pien ja kutsuin känttynatsi-Aleksi perheineen sitä syömään.

Työstin shepherd's pien eli paimenen piiraan eli lihaperunasoselaatikon pieteetillä Food Wishes-blogista löytämäni reseptin mukaan. Koska ruokapileisiin oli tulossa myös Aleksin ja paremman puoliskonsa palttiarallaa vuoden ikäinen rakkauden hedelmä, tein hänellä piiraasta ikioman version, johon ripsautin mausteeksi vain pikkuisen rosmariinia. Ennen uunitusta tosin vuolaisin muussikuoren päälle lastun voita, sillä ei ole kuulkaas imeväisenkään suu tuohesta.
Piiras maistui kaikille hyvin ja junioriosaston erityisherkuksi paljastuivat herneet. Itse tykkään shepherd's piessa ehkä eniten siitä, miten mukavasti lammas siihen sopii. Se antaa lootaa muhevuutta, jota näillä leveysasteilla perinteisemmin käytetyllä sikanaudalla tai pelkällä jauhetulla lehmänlihalla ei saa aikaiseksi. Perunamuussiin sekoitettu juustoraastekaan ei ole minusta huono juttu, päinvastoin.

Jälkkäriksi tarjoilin Vii-Voanista heräteostaamastani mystisestä banaaniesanssille haisevasta jauhepussissa duunattua myrkynvihreää hyytelöä vaniljakermavaahdolla hunnuttuna. Tätä luonnotonta syötävää ei lapselle annettu (paitsi että kermavaahtoa annettiin).
Jellyt vähän kiinnostaa.
Perunamuussiin tarvitset:
1 kg perunoita
voita
suolaa
mustapippuria
ripauksen cayennepippuria
keltuaisen
1 rkl kermaa
½ dl maustamatonta tuorejuustoa
50 g (irlantilaista) cheddaria

Täytteeseen tarvitset:
pienen sipulin
nokareen voita
lorauksen oliiviöljyä
500 g lampaan jauhelihaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
ripauksen kanelia
1 rkl tuoretta rosmariinia
2 valkosipulinkynttä
1 rkl ketsuppia
½ dl vehnäjauhoja
2½ dl lihalientä
ison porkkanan
50 g pakasteherneitä

Tee näin:
Laita ensin muussi tulemaan. Kuori ja paloittele perunat. Keitä potut pehmeiksi.

Aloita kastikeen valmistus silppuamalla sipuli.

Kuumenna voi ja öljy pannulla. Freesaa sipulisilppu pannulla läpikuultavaksi. Lisää jauheliha ja paista se kypsäksi. Mausta suolalla, pippurilla, paprikalla, kanelilla, silputulla rosmariinilla, pilkotulla valkosipulilla ja töräyksellä ketsuppia.

Lisää jauhelihan joukkoon vehnäjauhot ja sekoita hyvin. Kaada pannulle lihaliemi ja anna seoksen kiehua miedolla lämmöllä, kunnes valtaosa nesteestä on haihtunut.

Laita uuni lämpemään 190-asteiseksi.

Valuta perunoista vesi ja lisää niiden joukkoon sopivan kokoiseksi mieltämäsi köntsä voita. Muussaa potut ja mausta ne suolalla, pippurilla sekä cayennella.

Sekoita keltuainen kermatilkkaan ja lisää seos muussiin joukkoon. Lisää mukaan myös tuorejuusto ja raastettu cheddar. Sekoita tasaiseksi.

Sekoita kastikkeen joukkoon pieniksi kuutioiksi leikatut porkkanat sekä sulatetut pakasteherneet. Tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa.

Levitä kastike uuninkestävän vuoan pohjalle. Lusikoi päälle muussinokareita ja tasoita muussi haarukalla siten, että se peittää kaiken kastikkeen. Vetele halutessasi haarukalla muussiin pintaan koristeraitoja.

Paista paimenen piirasta uunissa noin puolen tunnin ajan tai kunnes muussin pinta saa kauniin värin. Anna ruoan vetäytyä noin vartin verran uunista ottamisen jälkeen. Nauti ja santsaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...